Weather Icon
Ναυτιλία 9 Ιουνίου 2021

Μη επανδρωμένο σκάφος ταξίδεψε 4.421 ναυτικά μίλια – Ήταν η δεύτερη διέλευση του Ειρηνικού ωκεανού

Μη επανδρωμένο σκάφος ταξίδεψε 4.421 ναυτικά μίλια – Ήταν η δεύτερη διέλευση του Ειρηνικού ωκεανού

Το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας για την Στρατηγική Ικανότητα (SCO), σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, πραγματοποίησε πρόσφατα μια δεύτερη αυτόνομη διέλευση μεγάλου βεληνεκούς με ένα Ghost Fleet Overlord Unmanned Surface Vessel (USV) από τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, στην δυτική ακτή της Αμερικής μέσω του καναλιού του Παναμά.

Το μη επανδρωμένο πλοίο, με το όνομα NOMAD, ταξίδεψε 4.421 ναυτικά μίλια (nm), 98% εκ των οποίων ήταν σε αυτόνομη λειτουργία. Το πρώτο πλοίο Ghost Fleet Overlord, το RANGER, ολοκλήρωσε παρόμοια διέλευση τον Οκτώβριο του 2020.
Και τα δύο USV πέρασαν από το κανάλι του Παναμά, ενώ ήταν σε χειροκίνητη λειτουργία.

Το NOMAD (παλαιότερα γνωστό ως Riley Claire) είναι ένα πρώην περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης που έχει υποστεί τις απαραίτητες μετατροπές με σκοπό να εγκατασταθούν νέα συστήματα που επιτρέπουν στο πλοίο να λειτουργεί αυτόνομα.

Το ταξίδι του NOMAD παρείχε μια ευκαιρία για εκτεταμένο έλεγχο της αντοχής του σκάφους, των αυτόνομων λειτουργιών και της διαλειτουργικότητας των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών με αυτόνομη λειτουργία, τα μηχανικά μέρη, το κύτος και τα ηλεκτρικά συστήματα.

Η εντολές και ο απομακρυσμένος έλεγχος του NOMAD πραγματοποιήθηκαν από ένα λ μη επανδρωμένο επιχειρησιακό κέντρο στη στεριά το οποίο διαχειριζόταν τη υπηρεσία του αμερικανικού στρατού Navy Sailors από την Surface Development Squadron One.

Το NOMAD USV με το RANGER USV θα συμμετάσχουν σε πειραματικές ασκήσεις για να εξελίσσουν και βοηθήσουν στην περαιτέρω ωρίμανση των συστημάτων αυτονομίας, να δείξουν την αξιοπιστία του συστήματος και να διερευνήσουν σενάρια για συντονισμένες επιχειρήσεις με επανδρωμένα συστήματα, ενώ θα τεστάρει τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου.

Και τα δύο σκάφη θα συνεχίσουν να παρέχουν βασικά δεδομένα, θα επιτρέπουν την ανάδραση προς τον χειριστή του στόλου και θα επιδεικνύουν δυνατότητες απαραίτητες για τη συνεχή ωρίμανση και την ανάπτυξη των εννοιών λειτουργίας του USV.

Το πρόγραμμα Ghost Fleet Overlord βρίσκεται επί του παρόντος στη δεύτερη φάση του, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση κυβερνητικών συστημάτων εντολών και ελέγχου και πιο περίπλοκων και απαιτητικών δοκιμών ναυτικών επιχειρήσεων. Η Φάση II διεξάγεται με τα ίδια σκάφη και ομάδες της βιομηχανίας που συμμετείχαν στη Φάση Ι και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, οπότε και τα δύο πλοία Ghost Fleet Overlord θα μεταβούν στο Ναυτικό των ΗΠΑ για περαιτέρω πειραματισμό.

Το πρόγραμμα Ghost Fleet Overlord, που εκτελείται από την SCO σε συνεργασία με το Εκτελεστικό Γραφείο του Προγράμματος, Unmanned and Small Combatants, παίζει κεντρικό ρόλο στην ενημέρωση των νέων κατηγοριών USV του Ναυτικού και χρησιμεύει ως μέρος των εκτεταμένων τεχνικών προσπαθειών μείωσης του κινδύνου.

Δύο επιπλέον πρωτότυπα Ghost Fleet Overlord USV βρίσκονται υπό κατασκευή και θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση και του πειραματισμού και των δοκιμών του Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: e-nautilia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube