REAL TIME |

Weather Icon

Έτσι τετραγωνίζεται ο κύκλος της διχοτόμησης της Κύπρου από τον ΟΗΕ

Έτσι τετραγωνίζεται ο κύκλος της διχοτόμησης της Κύπρου από τον ΟΗΕ

Ε, δεν είναι και βλάκας ο Τατάρ να δεχτεί να επανέλθει στο τραπέζι το Πλαίσιο Γκουτέρες

Ανδρέας Παράσχος

Μετά τη συνάντησή του την Τρίτη (22.06.2021) με την Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε ότι στη Γενεύη απέρριψε πρόταση για διορισμό ειδικού εκπροσώπου που θα έκανε διαβουλεύσεις πάνω σε πακέτο 4 σημείων του πλαισίου λύσης, που είχε καταθέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά.

Ε, δεν είναι και βλάκας ο Τατάρ να δεχτεί να επανέλθει στο τραπέζι το Πλαίσιο Γκουτέρες. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης ποτέ δεν μίλησε γι’ αυτό ξανά, μετά την 7η Ιουλίου 2017. Αντίθετα, όπως έγραψε στην «Κ», 5/8/2018, ο εμπειρότατος συνάδελφος Αποστόλης Ζουπανιώτης, «στον έναν ακριβώς χρόνο (από το Κραν Μοντανά) έχει αναπτύξει «εμπιστευτικά» σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους την άποψή του ότι ίσως είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού ένα βελούδινο διαζύγιο (είτε ως διχοτόμηση είτε ως χαλαρή συνομοσπονδία), δεν εγράφη οτιδήποτε. Ούτε καν αποτέλεσε αντικείμενο της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές».

Τώρα ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι «φέτος είναι η 47η επέτειος από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, που συμπίπτει με την πρώτη μέρα της Γιορτής των Θυσιών. Βλέπετε, τα χρόνια περνούν και φεύγουν και το κράτος μας υπάρχει με τους θεσμούς, τη δομή και τους ανθρώπους του. Γι’ αυτό εμείς υπερασπιζόμαστε το κράτος μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Στις 20 Ιουλίου θα βρεθεί στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και θα προβεί σε εξαγγελίες για το Βαρώσι, σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά.

Στις 22 Νοεμβρίου 2020 από τούτη τη στήλη, με τίτλο «Το κόλπο και η πίκρα», σημειώναμε: «Εκείνη η απόκοσμη πίκρα που στέγνωνε το στόμα μου τις άγριες μέρες της τραγωδίας του 1974 και κατοίκησε από τότε σε μια σκοτεινή γωνιά της μνήμης αίφνης έσκισε τα σκοτάδια του χρόνου και κατάκλυσε ξανά το στόμα μου, τη στιγμή που είδα την περασμένη Κυριακή (15/11/20) σε απευθείας από τηλεοράσεως μετάδοση τον Ταγίπ Ερντογάν να μπαίνει ως κατακτητής ξανά στο Βαρώσι.

Μπροστά του αρουραίοι και φίδια που για 46 χρόνια ανατριχιαστικά τριγυρνούσαν σε σπίτια και αυλές, έμοιαζαν της φύσης ευχές και η οργή μας αδικαίωτη μπόρα. Μόνο που δεν είδαμε κανένα δικό μας από τηλεοράσεως να μας λέει έστω ότι και τα δικά του χείλη πικράθηκαν…

Δεν ήταν άραγε ώρα να βγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα διάγγελμα; Για την πανδημία έκανε τρία διαγγέλματα και καλώς. Για την τρίτη εισβολή δεν είχε τι να πει; Φυσικά και δεν είχε. Τι να έλεγε; Κυβέρνηση και κόμματα δεν το θέλαμε το Βαρώσι; Εξάλλου είχαμε άλλες ασχολίες, βγάζαμε λ.χ. “χρυσά διαβατήρια” και μπόλικο χρήμα; Κι εσείς τι περιμένατε, να αφήνανε τον γάμο και να πάνε… για Βαρώσια;

Έπρεπε, όμως, να το είχατε αντιληφθεί από εκείνη την αυγή της 7ης Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντανά ότι το Βαρώσι, που ο Ακιντζί για πρώτη φορά στα ιστορικά μετά το 1974 το έδωσε σε χάρτη στον Αναστασιάδη, δεν θα το ξαναβλέπαμε. Κι έπρεπε μαζί με τον Σπύρο, τον Παπαϊωάννου, τον Τάσσο και τον Χριστόφια να είχατε μνημονέψει οριστικά και το Βαρώσι, από τότε που ο Νίκος Αναστασιάδης αρχές του 2017 είχε αρχίζει τις βολιδοσκοπήσεις για λύση δύο κρατών» […]

Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατόπιν εορτής και με το επιχείρημα ότι αυτό αποφαίνονται οι εμπειρογνώμονες-σύμβουλοι της Κ.Δ., συστήνει στους Βαρωσιώτες να αποφύγουν την ανάκτηση της περιουσίας τους υπό τουρκική διοίκηση, χωρίς να δίνει εναλλακτική λύση. Βλέπετε, δεν είναι τις επαύλεις στους «Καλόγηρους» της Λεμεσού που θα περάσουν στην ιδιοκτησία τους οι Τούρκοι κατακτητές, είναι τις περιουσίες των Βαρωσιωτών, οι μισοί από τους οποίους βολεμένοι παρά τη εξουσία ψιθυρίζουν εδώ και καιρό το περιλάλητο «σαν την Λεμεσόν εν έσσιει»…

Και για όλους εκείνους που τον περασμένο Ιανουάριο, όταν παραιτήθηκα από την «Κ» διατυπώνοντας σειρά κατηγοριών για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βγαίνανε έμπλεοι ιερής αγανάκτησης και διατυπώνανε ερωτήματα του τύπου «γιατί τόσο καιρό σιωπούσες», δείτε τι έγραφα 23 μέρες μετά το Κραν Μοντανά (30/7/2017), με τίτλο «Η διχοτόμηση είναι εδώ»: Όταν τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Ιουλίου στο Κραν Μοντανά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ανακοίνωσε -κοινή συναινέσει όλων των συμμετεχόντων- ότι «δυστυχώς η διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο στους Κύπριους σε Βορρά και Νότο», ήταν φανερό ότι μπαίναμε πια στην εποχή οριστικοποίησης της διχοτόμησης στην Κύπρο. Το γεγονός ότι ούτε καν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ένσταση να κλείσει εκεί η διαδικασία ήταν, όπως αποδεικνύεται πλέον, αστοχία μεγατόνων (εκτός εάν άλλα είχε κατά νου) αλλά και ανέλπιστη κίνηση για την Τουρκία.

Και για να μη χαρακτηριστούμε προφήτες εκ του ασφαλούς, σημειώνουμε ότι στις 7 Μαΐου 2017 από αυτή τη στήλη και με τίτλο «Εξέπνευσε η ΔΔΟ» γράφαμε ότι «στο Κυπριακό εκπνέει και η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί και μαζί της εκπνέει και η ενδεχόμενη λύση ΔΔΟ». Καταλήγαμε δε ως εξής: «Τι έπεται στο Κυπριακό. Είναι πια φανερό. Διχοτόμηση. Είτε συμφωνημένη είτε όχι».

Αυτά χωρίς να έχουμε, οι πλείστοι εξ ημών, εικόνα για το μεγάλο φαγοπότι των «χρυσών διαβατηρίων». Σε μένα τουλάχιστον, την αποκάλυψε άνθρωπος των μεγάλων ελεγκτικών οίκων, εν είδει παραπόνου διότι τους έκανε, όπως ισχυρίστηκε τότε, αθέμιτο ανταγωνισμό το Γραφείο του Προέδρου. Μετά φαίνεται τα βρήκαν… Τώρα το μόνο που έμεινε είναι να αντιληφθούμε όλοι μαζί ότι το Βαρώσι είναι ήδη μια από τις χαμένες πατρίδες και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συνειδητοποιήσει ότι η διχοτόμηση συντελέστηκε επί της προεδρίας του.

[email protected]

Φιλελεύθερα, 27.6.2021.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube