Weather Icon

Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή

Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή

Η μεγαλομανία του Ερντογάν επιδείνωσε την κατάσταση σε Αν. Μεσόγειο – Μ. Ανατολή

Δρ. Χρίστος Θεοδούλου

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή είναι περισσότερο από εκρηκτική. Τώρα, βέβαια, το βάρος πήγε στη Μέση Ανατολή. Η κρίση, όμως, υποβόσκει σ’ ολόκληρη την περιοχή. Ας δούμε, μόνον τα κύρια στοιχεία γι’ αυτές τις κρίσεις:

Από τον καιρόν που ανάλαβε την εξουσία στην Τουρκία ο κ. Ερντογάν (2002), η χώρα εφάρμοσε μια περισσότερο επιθετική εξωτερική πολιτική. Έγινε με την πάροδο του χρόνου φανερό ότι ο κ. Ερντογάν ήθελε να καταστήσει την Τουρκία τουλάχιστον Περιφερειακή Δύναμη και έδειξε τάσεις «αναστήλωσης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ή μπορούσε η Τουρκία να κάμει κάτι τέτοιο, όπως κι’ αποδεικνύεται καθημερινά με την κατάρρευση της οικονομίας της και της τουρκικής λίρας καθώς και την κατάσταση της τουρκικής κοινωνίας.

Οι «μεγαλομανείς», όμως, ιδέες του Τούρκου προέδρου επέφεραν μια επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας και άλλων Δυνάμεων και γενικά τη διεκδίκηση του θαλάσσιου πλούτου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μέρη που δεν φαίνεται να του ανήκουν. Αυτή η πολιτική έφερε την Τουρκία σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα που συνεχίζεται.

Με την Κυπριακή Δημοκρατία η αντιπαράθεση συνεχίζεται από την τουρκική εισβολή του 1974.

Επίσης, στην Ανατολική Μεσόγειο εκτός από άλλες Δυνάμεις είναι αναμεμιγμένη και μια μεγάλη παραδοσιακή Δύναμη της περιοχής, η Γαλλία, οι σχέσεις της οποίας με τον κ. Ερντογάν έχουν από κάποιο διάστημα οξυνθεί. Επιπλέον, το τελευταίον επεισόδιο με την «καρέκλα» της κας. Φον ντερ Λάιεν είναι σχετικό.

Το «αιώνιο» ζήτημα της Μέσης Ανατολής, από την άλλη μεριά, έχει δυστυχώς οξυνθεί τελευταίως με τη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν τη θέση τους στη διαμάχη καθώς και οι Δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία.

Είναι λυπηρό να συνεχίζεται αυτή η τραγωδία. Ας ελπίσομεν ότι άνθρωποι καλής θελήσεως θα υπερισχύσουν –είναι δυνατόν στην εποχή μας; – ούτως ώστε η ειρήνη να επικρατήσει στην περιοχή και να παύσει η εκατόμβη. Ας γίνει αυτό πραγματικότητα και όχι να μείνει ως ευχολόγιον. Είθε.

* Δικηγόρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube