REAL TIME |

Weather Icon

Η αναγνώριση Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων καθιστά σαφές ότι η Τουρκία θα ελέγχεται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η αναγνώριση Μπάιντεν της γενοκτονίας των Αρμενίων καθιστά σαφές ότι η Τουρκία θα ελέγχεται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η γενοκτονία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται στην κατοχή του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αμφισβητούμενη περιοχή με πλειοψηφία των Αρμενίων. Σε αυτή τη φωτογραφία, οι άνδρες βλέπουν τα ερείπια ενός σπιτιού στην πόλη Στεπανακέρτ τον Οκτώβριο. 17, 2020. (CNS photo / Reuters)

των Alex Galitsky, Steven Howard

Αυξάνεται η πίεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν για να αναγκάσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει τις ευθύνες του για τον πόλεμο που έχει κυρήξει ενάντια στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι ο κ. Ο Μπάιντεν αναμένεται να δηλώσει το Σάββατο ότι η δολοφονία εκατομμυρίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου ήταν γενοκτονία, ένα σημαντικό βήμα στην επιβεβαίωση των ΗΠΑ ότι δεσμεύονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Merve Tahiroğlu έγραψε τον Φεβρουάριο για την απειλή που αποτελεί η Τουρκία στα αμερικανικά συμφέροντα λόγω της ντροπιαστικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Τον ίδιο μήνα, νομοθέτες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία έστειλαν επιστολές στον Πρόεδρο Μπάιντεν, εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες, αντανακλώντας την ανησυχία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς του Ερντογάν – συμπεριλαμβανομένης της καταστολής που ασκεί στην πολιτική αντιπολίτευση και των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, ακτιβιστών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η σύγχρονη Τουρκία χτίστηκε σε ένα βαθύ σκοτεινό και εγκληματικό υπόβαθρο, το οποίο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί αν και έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια.

Ενώ αυτή η επανεκτίμηση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι στην επιβολή και τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ιστορικό της πλαίσιο.

Η σύγχρονη Τουρκία χτίστηκε σε ένα βαθύ σκοτεινό και εγκληματικό υπόβαθρο, το οποίο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί αν και έχουν περάσει πάνω από εκατό χρόνια. Πάνω από τρία εκατομμύρια Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι, Χαλδαίοι, Σύριοι, Αραμαίοι και Μαρωνίτες εξοντώθηκαν στη γενοκτονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον του αυτόχθονου χριστιανικού πληθυσμού της.

Το Κογκρέσο αναγνώρισε επίσημα αυτήν τη γενοκτονία το 2019 και ο κ. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει το ίδιο κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας. Καταλαβαίνει ότι η αντιμετώπιση των εφιάλτων του παρελθόντος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες καταχρήσεις της Τουρκίας και να ριζώσει η πραγματική δημοκρατική μεταρρύθμιση. Αναγνωρίζει ότι η δημοκρατική μεταρρύθμιση που πολλοί ακτιβιστές υπερασπίστηκαν μπορεί να καταστεί δυνατή μόνο με τη διόρθωση αυτού του ιστορικού λάθους.

Είναι σκόπιμο να γίνει αυτή η δήλωση στις 24 Απριλίου, μια ημέρα μνήμης για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο. Με τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής της πολιτικής, αυτή η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων όχι μόνο προχωράει προς την αποκατάσταση ενός ιστορικού λάθους, αλλά στέλνει επίσης ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα σε μια ολοένα και πιο αδίστακτη κυβέρνηση στην Άγκυρα, που βλέπει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον ως μπίζνες.

Η αντιμετώπιση των εφιάλτων του παρελθόντος είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες καταχρήσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας και να ριζώσει η πραγματική δημοκρατική μεταρρύθμιση.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κ. Ο Ερντογάν ασχολήθηκε με τη συστηματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας, την ασφυξία της κοινωνίας των πολιτών και την επίθεση εναντίον των μειονοτικών κοινοτήτων σε ολόκληρη την περιοχή – ενώ το ίδιο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσκοληθεί στην αφελή ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο δημοκρατίας και προπύργιο σταθερότητας μια ευμετάβλητη περιοχή.

Το να πούμε ότι όλο αυτό ήταν λανθασμένος υπολογισμός από πλευράς των ΗΠΑ θα ήταν τρομερό λάθος. Ενθαρρυνμένος από τη σιωπή ως απάντηση σε αδυσώπητες καταστολές στη χώρα του, ο Ερντογάν κινήθηκε να εκμεταλλευτεί την περιφερειακή αστάθεια για να προωθήσει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Το 2019, η Τουρκία εισέβαλε στη Βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα την εθνοκάθαρση των Κούρδων και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Νάντια Μουράτ προειδοποίησε το 2020 ότι «οι τουρκικές πολιτοφυλακές διεξάγουν σιωπηλά μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των Γεζίντι στο Αφρίν». Και η Amy Austin Holmes του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ανέφερε το περασμένο φθινόπωρο ότι η Τουρκία έχει παραβεί πάνω από 800 φορές την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία, συμπεριλαμβανομένων 138 παραβιάσεων στο Τελ Τάμερ, περιοχή που φιλοξενεί επιζώντες της χριστιανικής γενοκτονίας της Οθωμανικής εποχής.

Αμέσως μετά – παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων της – η Τουρκία επενέβη στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει την υπεροχή της στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες είναι πολυετής στόχος της τουρκικής επιθετικότητας. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα ξεκίνησε μια αδυσώπητη και παράνομη αεροπορική επιχείρηση στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ – στοχεύοντας στους Κούρδους, καθώς και στους Γεζιντί, που επέστρεφαν στην πατρίδα τους, αφού γλύτωσαν από τα χέρια του ISIS, που επιχείρησε να διαπράξει γενοκτονία εναντίον τους.

Πιο πρόσφατα ο Ερντογάν βοήθησε την εισβολή και την κατοχή του Αζερμπαϊτζάν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (επίσης γνωστή ως Artsakh), μια επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου εναντίον των αυτόχθονων Αρμενίων κατοίκων της περιοχής, εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών και καταστροφή της αρχαίας χριστιανικής Αρμενικής κληρονομιάς – κάτι που αποτελεί συνέχιση του τρόπου πολιτιστικής καταστροφής που διαπράττει η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Και αν η δέσμη επεμβάσεων της Άγκυρας σε ολόκληρη την περιοχή δεν ήταν αρκετή απόδειξη για τον βίαιο επεκτατικό της σχέδιο, ο δημόσιος έπαινος του Ερντογάν για τον Ένβερ Πασά – έναν από τους διοργανωτές της γενοκτονίας των Αρμενίων – κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης στο Αζερμπαϊτζάν για τον εορτασμό της τουρκικής εισβολής στο Artsakh, είναι απόδειξη ότι ο Ερντογάν όχι μόνον αρνείται να συμβιβαστεί με το βίαιο παρελθόν της Τουρκίας, αλλά αντλεί από αυτό δύναμη για να δικαιολογήσει τις πράξεις του σήμερα.

Για δεκαετίες, η Τουρκία ενθαρρύνθηκε από την ατιμωρησία που της έχει δοθεί από τη διεθνή κοινότητα. Και η ρίζα αυτής της ατιμωρησίας ήταν η επιβολή στη Δύση της άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη χριστιανική γενοκτονία και ότι αυτό αντιπροσωπεύει: η προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να κλείσουν τα μάτια στις πιο φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και να μην βάλουν βέτο σε ξένους δικτάτορες μέσω της εξωτερικής πολιτικής.

Το κόστος της μη αντιμετώπισης της Τουρκίας για τις ιστορικές αδικίες της αποδυνάμωσε την ικανότητα της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στον Ερντογάν για τις πρόσφατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρονται παραπάνω. Σε τελική ανάλυση, πώς θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ελπίζουν ότι θα καταστήσυον την Τουρκία υπόλογη για τα σύγχρονα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας, όταν η Ουάσιγκτον συνέχισε να παρέχει στην Τουρκία ατιμωρησία για το έγκλημα της γενοκτονίας;

Η αναγνώριση της γενοκτονίας είναι ένα αξιέπαινο πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη που οφείλεται στον Αρμενικό λαό, και τον τερματισμό της μακροβιότερης «κυριαρχίας των συμμοριών» στην ιστορία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και θα είναι ένα μήνυμα για την Τουρκία ότι η βασιλεία της ατιμωρησίας έχει τελειώσει.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζει με τη μορφή της τουρκικής παρακώλυσης της δικαιοσύνης για τα θύματα και τους επιζώντες της, καθώς και τη διαρκή επιθετικότητά της εναντίον του αρμενικού λαού στις προγονικές τους περιοχές.

The Biden administration’s global agenda of promoting human rights and renewing American alliances may still meet its strongest opposition from Mr. Erdoğan, and it must remain unwavering in its commitment to promoting those values vis-a-vis Turkey.

Η παγκόσμια ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανανέωση των αμερικανικών συμμαχιών μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την ισχυρότερη αντιπολίτευση της από τον κ. Ερντογάν, όμως πρέπει να παραμείνει ακλόνητη στη δέσμευσή της να προωθήσει αυτές τις αξίες έναντι της Τουρκίας.

Πηγή: americamagazine.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube