Weather Icon
Αθλητικά 19 Απριλίου 2021

Διέβησαν τον Ρουβίκωνα οι 12 γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Διέβησαν τον Ρουβίκωνα οι 12 γίγαντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Γιώργος Γεωργακόπουλος

Σφοδρή είναι η αντίδραση του κόσμου του ποδοσφαίρου στην ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής από 12 εκ των κορυφαίων συλλόγων για τη σύσταση αποσχιστικής ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης απέναντι στο Τσάμπιονς Λιγκ, με ένα σχίσμα στο άθλημα να φαντάζει αρκετά πιθανό αν δεν υποχωρήσουν οι έξι αγγλικές, τρεις ισπανικές και τρεις ιταλικές ομάδες.

Η ανακοίνωση των Ρεάλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ, Μίλαν, Τσέλσι και Τότεναμ τα μεσάνυκτα της Κυριακής έκανε λόγο για την άμεση δημιουργία («το ταχύτερο δυνατό») ενός κλειστού πρωταθλήματος με 20 ομάδες και με τίτλο «Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα»

Το πλάνο των… ανταρτών, που είναι οι πλουσιότερες ομάδες Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, δεν κάταφερε προς το παρόν να πείσει τις άλλες μεγάλες ομάδες της ηπείρου, και συγκεκριμένα τις γερμανικές και τις γαλλικές, καθώς προς το παρόν οι γίγαντες του ποδοσφαίρου των χωρών αυτών (Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Λιόν) τηρούν επιφυλακτική στάση. Το ίδιο και άλλοι ποδοσφαιρικοί γίγαντες όπως οι Άγιαξ, Μπενφίκα και Πόρτο.

Η αντίδραση που εκδηλώθηκε ήταν σφοδρότατη, από θεσμικούς και μη παράγοντες, καθώς πέρα από τον Τύπο στις χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στη διοργάνωση και διατηρούν στενούς δεσμούς με τις διοικήσεις των συλλόγων αυτών, όλοι οι άλλοι έχουν ταχθεί ενάντια στη Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα και μάλιστα με τρόπο έντονο.

Μετά τη σκληρή κοινή ανακοίνωση της Κυριακής από την UEFA και τις εθνικές ομοπσπονδίες και λίγκες, με την οποία απειλούνται με απόλυτο αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όχι μόνο οι σύλλογοι αλλά και οι ποδοσφαιριστές που θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια λίγκα, ακολουθεί τη Δευτέρα μια πλημμυρίδα αντιδράσεων.

Η παγκόσμια ομοσπονδία (FIFA) έκανε μια αρκετά πιο χλιαρή ανακοίνωση, όπου απορρίπτει μεν την πρωτοβουλία των 12 συλλόγων αλλά καλεί σε συνεννόηση τους συλλόγους με την UEFA και τις εθνικές αρχές, παίρνοντας για μια ακόμη φορά απόσταση από την αυστηρότατη δήλωση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Η FIFA έχει επανειλημμένα αρνηθεί να διαψεύσει ότι ο πρόεδρός της, Τζάνι Ινφαντίνο έχει ανοικτή γραμμή με το αποσχιστικό στρατόπεδο, δημιουργώντας ερωτηματικά.

Πολύ έντονη, αντιθέτως, ήταν η απόρριψη των ηγετών ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον κ. Τζόνσον να αφέρει σε δήλωσή του ότι κάθε ενέργεια των ποδοσφαιρικών αρχών ενάντια στην αποσχιστική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας θα έχει την αμέριστη στήριξη του Λονδίνου.

Πολλοί βετεράνοι ποδοσφαιριστές και προπονητές έσπευσαν από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση για τη σύσταση της νέας λίγκας να κατακεραυνώσουν την πρωτοβουλία αυτή, μεταξύ των οποίων και ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μολονότι η ομάδα που δόξασε και όπου δοξάστηκε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι εκ των πρωτοστατούντων της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Παράλληλα έχει αρχίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δημιουργείται ένα κύμα υπέρ ενός μποϊκοτάζ εκ μέρους των ίδιων των φιλάθλων, καθώς σύνδεσμοι οπαδών ακόμη και των συλλόγων που συμμετέχουν, καθώς και πληθώρα άλλων, καλούν σε αποχή από αγώνες μιας λίγκας που σκοπό έχει την ενίσχυση των κερδών των ολίγων.

Το πλάνο της αποσχιστικής διοργάνωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 12, κάθε χρόνο θα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα 20 ομάδες, εκ των οποίων οι 15 θα έχουν μόνιμο συμβόλαιο ως ιδρυτικά μέλη. Οι άλλες πέντε θα προκρίνονται με βάση την παρουσία τους στις εγχώριες διοργανώσεις και σε προκριματικούς αγώνες.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube