REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί η Σαουδική Αραβία στέλνει σύγχρονα αεροσκάφη στη Σούδα – Πως η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της με τον Αραβικό κόσμο

Γιατί η Σαουδική Αραβία στέλνει σύγχρονα αεροσκάφη στη Σούδα – Πως η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της με τον Αραβικό κόσμο

Τα δύο Επιτελεία ήδη έχουν σχεδιάσει μια σειρά από σύνθετα σενάρια συνεκπαίδευσης μεταξύ της HAF και της RSAF στα οποία θα λάβουν μέρος μαχητικά από όλες τις Πολεμικές Μοίρες με το κύριο βάρος να σηκώνουν για μια ακόμη φορά οι «οικοδεσπότες».

Έξι  υπερσύγχρονα αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας (airsuperiority) F-15 Eagle από την «Royal Saudi Air Force» αναμένεται να προσγειωθούν το ερχόμενο Σάββατο στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Νωρίτερα και μέσα στην εβδομάδα στην Κρήτη πρόκειται να φτάσουν μεταγωγικά από την πολεμική αεροπορία της Αραβικής χώρας τα οποία θα μεταφέρουν προσωπικό-ιπτάμενους και τεχνικούς-όσο και εξοπλισμό για να υποστηρίξουν τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει στην Ελλάδα έξι από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη της τα οποία απέκτησε από τις ΗΠΑ μόλις την περασμένη δεκαετία αποτελεί την επισφράγιση των άριστων σχέσεων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Αθήνας και του Ριάντ. Τα δύο Επιτελεία ήδη έχουν σχεδιάσει μια σειρά από σύνθετα σενάρια συνεκπαίδευσης μεταξύ της HAF και της RSAF στα οποία θα λάβουν μέρος μαχητικά από όλες τις Πολεμικές Μοίρες με το κύριο βάρος να σηκώνουν για μια ακόμη φορά οι «οικοδεσπότες». Οι «Αλεπούδες» της 340 και τα «Αστέρια» της 343 Μοίρας.

Η κοινή εκπαίδευση και οι ασκήσεις αναμένεται να μην περιοριστούν μόνο στο αεροπορικό πεδίο αλλά θα λάβουν διακλαδικό χαρακτήρα αφού προβλέπεται συμμετοχή τόσο Μονάδων επιφανείας του Στόλου, του συνόλου σχεδόν της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας αλλά και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σε σενάρια κατάδειξης στόχων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Άλλωστε το ΓΕΕΘΑ έχει ως σταθερό δόγμα την διακλαδικότητα σε κάθε άσκηση τόσο σε Εθνικό επίπεδο όσο και με συμμαχικές και φιλικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Το F-15 θεωρείται από τα πλέον ισχυρά αεροσκάφη με τεράστιες δυνατότητες σε κάθε μορφή αεροπορικού πολέμου. Ξεπερνά τον χαρακτηρισμό τόσο του μαχητικού, του βομβαρδιστικού ή του αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου και αποκαλούνται ως αεροσκάφη εναέριας κυριαρχίας.

Η Royal Saudi Air Force διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο μαχητικών F-15 μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία με ιπτάμενους οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην Αμερική από την USAF. Τα πανίσχυρα αεροσκάφη F-15 Eagle τα οποία απέκτησαν οι Άραβες το 2011 διαθέτουν τεράστια ισχύ πυρός ενώ από τα μεγάλα πλεονεκτήματά τους αποτελεί η τρομακτική αυτονομία τους. Με εξωτερικές δεξαμενές επιχειρούν σε αποστάσεις που φτάνουν έως τα 3500 μίλια(5600 χλμ) σε ύψος έως και τα 65000 πόδια. Αναπτύσσουν  ταχύτητα που αγγίζει τα 2,5 mach(2.655χλμ) ενώ μπορούν να μεταφέρουν οπλισμό για κάθε είδους αποστολή είτε απέναντι σε εχθρικά αεροσκάφη, είτε σε στόχους σε έδαφος ή θάλασσα με συνολικό βάρος έως και 16.000 λίβρες(7.300 κιλά).

Με εμπειρία από συνεκπαίδευση με Αμερικανικά F-15 της USAF οι Έλληνες ιπτάμενοι τα χαρακτηρίζουν ως τα ιδανικά αεροσκάφη για την πραγματοποίηση σύνθετων σεναρίων υψηλής δυσκολίας.

Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που μια Αραβική χώρα στέλνει πολεμικά αεροσκάφη στην Ελλάδα και στη «φιλόξενη» 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για ασκήσεις με τα Ελληνικά «γεράκια». Είχαν προηγηθεί το Φθινόπωρο τα τέσσερα μαχητικά F-16 block 60 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τους Εμιρατιανούς να παραμένουν για σχεδόν ένα μήνα και να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τη HAF.

Πολεμική Αεροπορία χωρίς αμφιβολία είναι πλέον περιζήτητη για κοινές δραστηριότητες με συμμαχικές και φιλικές χώρες όπως αναφέρουν κατά κοινή ομολογία όσοι έχουν πετάξει και συνεκπαιδευτεί με τους Έλληνες ιπτάμενους.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube