Weather Icon

Επιστολή Άρη Πετάση σε Μπορέλ: Η ΕΕ σωπαίνει μπροστά στην Τουρκία! Αλλάζει το δημογραφικό της Κύπρου

Επιστολή Άρη Πετάση σε Μπορέλ: Η ΕΕ σωπαίνει μπροστά στην Τουρκία! Αλλάζει το δημογραφικό της Κύπρου

Επιστολή προς τον  Ζοζέπ Μπορέλ, απέστειλε ο δρ. Άρης Πετάσης, με αφορμή την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου.

Η επιστολή διαβιβάστηκε μέσω της ευρωπαϊκής αντιπροσωπεία στην Κύπρος και ακολούθως προωθήθηκε σε όλες τις πρεσβείες χωρών της ΕΕ στη Μεγαλόνησο.

Το Infognomonpolitics.gr εξασφάλισε το περιεχόμενο της επιστολής και σας το παρουσιάζει:

 

11.03.2021

Αυτού Εξοχότητα κ. Josep Borrell

Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας

& Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Βρυξέλλες

Θέμα: Η πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κύπρο & μεταγενέστερη δήλωση

Η εκφρασμένη πολιτική της ΕΕ, «Επαφή με τους πολίτες της ΕΕ» με ενθάρρυνε να σας γράψω αναφορικά με απόσπασμα της δήλωσή σας που εμφανίστηκε στο HR / VP Blog της 07.03.2021 και ανάφερε: «[…] 57 χρόνια αργότερα, το κυπριακό πρόβλημα παραμένει μια από τις πιο δύσκολες και μακροχρόνιες συγκρούσεις στην Ευρώπη. Το 2007, ήλθα στην Κύπρο ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με πληγώνει που βλέπω 14 χρόνια αργότερα η κατάσταση να μην έχει αλλάξει…»

Το σχόλιό σας, «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει» συνοψίζει όσα έγιναν τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Όσο για το τι πιθανώς να συμβεί στη συνέχεια λίγοι μόνο, πιστεύω, νοιώθουν αισιόδοξοι δεδομένου πως οι μέχρι τώρα αποτυχημένες μέθοδοι πιθανότατα θα συνεχιστούν—αγνοώντας τις αμέτρητες αποτυχίες του παρελθόντος. Η πορεία είναι προγραμματισμένη για να αποτύχει και σχεδιάστηκε από τους δύο μεγάλους κερδισμένους των μακροχρόνιων αδιεξόδων, δηλαδή: την Τουρκία και τη Βρετανία, και οι δύο εκτός της ΕΕ. Οι δύο μαζί κατάφεραν να εμφανίσουν το πρόβλημα ως περίπλοκο και δυσεπίλυτο ώστε να διαιωνισθεί προς όφελος των μια πορεία που δεν οδηγεί πουθενά.

Τουρκία-Βρετανία μετέτρεψαν το τουρκικό πρόβλημα της Κύπρου σε διαμάχη μεταξύ δύο κοινοτήτων απομακρύνοντας έτσι τα φώτα από το κεντρικό ζήτημα που είναι η τουρκική εισβολή της Κύπρου από το 1974 και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κυπρίων-πολιτών της ΕΕ. Ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως η ΕΕ δεν φάνηκε αρκούντως σθεναρή έναντι στην μακροχρόνια κατοχή μέρους του εδάφους χώρας μέλους της ΕΕ—καμία σχεδόν αλληλεγγύη. Αναρωτιέται κανείς πώς θα αντιδρούσε η ΕΕ εάν υπό κατοχή βρισκόταν μέρος του εδάφους μεγαλύτερου και ισχυρότερου κράτους της ΕΕ. Δυστυχώς, η ΕΕ κρατά μια αδιάφορη και νωχελική θέση έναντι στα προκαλούμενα από την Τουρκία δεινά της Κύπρου. Πέντε δεκαετίες «διαπραγματεύσεων» και κανένας Τούρκος έποικος δεν έφυγε από την Κύπρο και ούτε ένας στρατιώτης αποσύρθηκε—έστω σαν χειρονομία καλής θέλησης!

Δυστυχώς, η ΕΕ δεν φαίνεται να ενοχλείται από την επίμονη προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφική ισορροπία της Κύπρου μέσω της αποστολής αποικιστών-εποίκων στην Κύπρο από Τουρκία. Η ΕΕ σωπαίνει μπροστά στην προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το δημογραφικό της Κύπρου υπέρ των Τούρκων και, εν συνεχεία να διεκδικήσει δικαιώματα πλειοψηφίας (ένας άνθρωπος μια ψήφος) που τώρα απορρίπτει σθεναρώς εφόσον οι Έλληνες αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία. Βλέπουμε επανάληψη του τι έκανε η Τουρκία στην Αλεξανδρέττα Συρίας. Με προπέτασμα τις ατελείωτες «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για προσάρτηση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου de facto. Ο τούρκικος αποικισμός συνέχιζε ενώ ήσασταν στην Κύπρο.

Οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ κοινοτήτων αγνοώντας κατάφωρα τα δικαιώματά του πολίτη. Χάθηκε ο πολίτης που αποτελεί τον κεντρικό άξονα κάθε δημοκρατικού κράτους στη Δύση. Η εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου σε όλο το νησί βρίσκεται στον αέρα—αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας μόνο. Η άκαρπη και καταδικασμένη σε αποτυχία πολιτική των ατελείωτων «εσωτερικών διαπραγματεύσεων» ταιριάζει απόλυτα με τα συμφέροντα Τουρκίας—Βρετανίας: η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει τους καρπούς της κατοχής και του αποικισμού της. Η Βρετανία απολαμβάνει ελεύθερα και ανενόχλητα τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων στην Κύπρο που εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ και έτσι αυξάνουν την επιρροή της μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ως άνθρωπος που πιστεύει στη δημοκρατία και την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη της ΕΕ, σας παρακαλώ θερμά να στηρίξετε τις δύο πιο κάτω προσεγγίσεις που, κατά τη γνώμη μου, είναι οι αληθινοί δρόμοι που οδηγούν σε δίκαιη λύση του τούρκικου προβλήματος της Κύπρου. Εξοχότατε, η Κύπρος χρειάζεται τη βοήθειά σας για εφαρμογή και καθιέρωση δημοκρατικού πολιτεύματος σε ολόκληρη την Κύπρο: α.) Απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και αποίκων-εποίκων που μαζί κρημνίζουν κάθε δυνατότητα για ειρηνική και δημοκρατική ζωή στη Κύπρο και β.) Εφαρμογή σε ολόκληρη την Κύπρο του Κοινοτικού Κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις για εμπέδωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εάν δεν τελεσφορήσουν τα δύο πιο πάνω, η Κύπρος μεσοπρόθεσμα θα μετατραπεί στα σίγουρα σε τουρκική σατραπεία και μακροπρόθεσμα σε τουρκική επαρχία—με βεβαιότητα όλοι οι Έλληνες της Κύπρου να εκδιωχθούν. Αντίθετα, η εφαρμογή τους εξασφαλίζει τα ατομικά δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου και βάζει τον πολίτη (και όχι την κοινότητα) στο κέντρο όπως συμβαίνει σε όλες της χώρες της Δύσης.

Συμπερασματικά, το τούρκικο πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε δυσεπίλυτο. Πολύπλοκα είναι μόνο τα συμφέροντα των ξένων χωρών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν μια τραγική κατάσταση και οι οποίες εξυπηρετούνται είτε χωρίς λύση ή είτε με λύση-παρωδία. Τα συμφέροντα Τουρκίας-Βρετανίας βρίσκονται κυρίως πίσω από το μύθο του «περίπλοκου Κυπριακού θέματος». Ως αφοσιωμένος δημοκράτης και πιστός στην ΕΕ κλείνω με την ικεσία να υποστηρίξετε την υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των νομίμων πολιτών της. Με όλη την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα στην ΕΕ, η στήριξη σας στην Κύπρο θα αποτελέσει στέφανο, μεγάλη τιμή και διάκριση για σας και θα ξεχωρίσετε γιατί θα υποστηρίξετε ανεπιφύλακτα την ελευθερία, δικαιοσύνη και δικαιώματα ενός μικρού μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου.

 

Παρακαλώ δεχθείτε, τις προσρήσεις της ιδιαίτερης εκτίμησής μου

Dr Aris Petasis

([email protected])

Editor: Intractable Dilemmas in the Energy-Rich Eastern Mediterranean

Author: Leadership Triumphs & Failures. Both on Amazon.de

Πάφος, Κύπρος (11.03.2021)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube