Weather Icon

Το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί και πλέον η Τουρκία επιτίθεται κατά των Γιαζίντι

Το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί και πλέον η Τουρκία επιτίθεται κατά των Γιαζίντι
Men gather near the tombs of people from the Yazidi minority, who were killed by Islamic State militants and exhumed from a mass grave, during a burial in Kojo, Iraq February 6, 2021. REUTERS/Thaier al-Sudani

Στις 6 Φεβρουαρίου, τα λείψανα 104 Γιαζίντι που σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2014, μεταφέρθηκαν πίσω και ετάφησαν στο χωριό Kojo. Αυτοί οι Γιαζίντι σκοτώθηκαν πριν από έξι χρόνια, όταν οι δυνάμεις του ISIS επιτέθηκαν με άγριο τρόπο στη βόρεια επαρχία Σιντζάρ του Ιράκ. Οι Γιαζίντι που προσπάθησαν να φύγουν σε μια κοντινή οροσειρά πολιορκήθηκαν από μαχητές του ISIS και βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν.

Υπολογίζεται  ότι από τους 550.000 Γιαζίντι που ζούσαν στο Ιράκ πριν από την εκστρατεία εθνοκάθαρσης του 2014, οι τζιχαντιστικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 3.000 άνδρες, έκαναν σκλάβες πάνω από 7.000 γυναίκες και παιδιά, και εκτόπισαν εκείνους που ήταν σε θέση να ξεφύγουν ή να αναζητήσουν καταφύγιο. Το καταστροφικό πεδίο αυτής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ γενοκτονίας εξακολουθεί να ανακαλύπτεται σήμερα. Πάνω από ογδόντα  μαζικοί τάφοι  έχουν ανακαλυφθεί στο Σιντζάρ και χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια Γιαζίντι παραμένουν αγνοούμενες.

Ο πληθυσμός τους στη Συρία, μεταξύ άλλων μειονοτήτων, υπέστη παρόμοια μοίρα υπό την οργή εξτρεμιστικών ομάδων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποστηριζόμενων από την Τουρκία, μαχητών, εξτρεμιστών και τζιχαντιστών. Τον Ιανουάριο του 2018, το συνονθύλευμα των εκπαιδευμένων από την Τουρκία ετερόκλητων μαχητών, που ονομάστηκαν Ελεύθερος Συριακός Στρατός ξεκίνησε μια  στρατιωτική επιχείρηση που  ονομάστηκε “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας” στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Αφρίν. Αυτή η περιοχή ελέγχεται από τους Σύρους-Κούρδους που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG).

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), της ανταρτικής ομάδας που αγωνίζεται  για κουρδική αυτονομία στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το YPG αρνείται ότι αποτελεί προέκταση του PKK και θεωρείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ουσιαστικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του ISIS.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ιστορία που χρησιμοποιεί ανεπιβεβαίωτες “απειλές” για να δικαιολογήσει την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ. Στις 5 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν από την ταφή των 104 Γιαζίντι στο Ιράκ, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε  ότι οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν αεροπορικές επιθέσεις με στόχο χωριά βόρεια του Χαλεπίου. Αυτά τα χωριά φιλοξενούν μερικές από τις χιλιάδες ανθρώπων της μειονότητας των Γιαζίντι που είχαν εκκαθαριστεί εθνοτικά από το Afrin και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές.  

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ένας επίτροπος με την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ (USCIRF) δήλωσε ότι “χιλιάδες Γιαζίντι που εγκατέλειψαν το Αφρίν και τώρα διαμένουν κοντά στο Χαλέπι δέχονται επί του παρόντος επιθέσεις από την Τουρκία”.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα