Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 30 Ιανουαρίου 2021

Haaretz: Ο Ερντογάν «κλείνει το μάτι» στο Ισραήλ για να ανοίξει τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

Haaretz: Ο Ερντογάν «κλείνει το μάτι» στο Ισραήλ για να ανοίξει τον δρόμο για τον Λευκό Οίκο

«Ο τουρκικός ιστότοπος τυχερών παιχνιδιών Holiganbet πρόσθεσε πρόσφατα μια νέα επιλογή. Εκτός από τα στοιχήματα σε ομάδες ποδοσφαίρου, μπορείτε τώρα να βάλετε τα χρήματά σας στις πιθανότητες ο Τζο Μπάιντεν να καλέσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Με το παράδειγμα αυτό, άρθρο της εφημερίδας Haaretz μεταφέρει το κλίμα εν αναμονή της πρώτης προσέγγισης του Τούρκου προέδρου με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν βιάζεται να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ούτε ανταποκρίθηκε σε αίτημα που στάλθηκε για συνομιλία πριν από την ορκωμοσία του. Ο Μπάιντεν προφανώς παρατήρησε ότι ο Ερντογάν ήταν ένας από τους τελευταίους ηγέτες που του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν, οπότε δεν έχει λόγο να βιαστεί όταν άλλωστε είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ότι είχε τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο τον οποίο αποκάλεσε «δικτάτορα». 

Ενώ τα στοιχήματα είναι ανοιχτά στο κοινό, ο Ερντογάν παρακολουθεί απελπισμένα καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατηγοί που τον επέκριναν σκληρά, απαιτώντας κυρώσεις στην Τουρκία διορίζονται σε κορυφαίες θέσεις στη νέα διοίκηση. Για παράδειγμα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλινκεν, δήλωσε κατά την ακρόαση του στη Γερουσία, «Η ιδέα ότι – ο λεγόμενος στρατηγικός – εταίρος συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές, τη Ρωσία δεν είναι αποδεκτή».

Πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σύμμαχος, που από πολλές απόψεις… δεν ενεργεί ως σύμμαχος και αυτό είναι μια πολύ, πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και είμαστε πολύ ξεκάθαροι». 

Ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, νέος Υπουργός Άμυνας, είχε στο παρελθόν την εποπτεία της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Υπό αυτήν την ιδιότητα, ήταν υπεύθυνος για τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία και τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Η Άγκυρα τον θεωρούσε υπεύθυνο για την πολιτική υποστήριξης της Ουάσιγκτον στους Κούρδους, εναντίον των οποίων η Τουρκία διεξήγαγε πόλεμο, προτρέποντας τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει να τους βοηθά.

Ο τρίτος ανώτερος αξιωματούχος που ανησυχεί τον Ερντογάν είναι ο Μπρετ Μακ Γκούρκ, ο οποίος διορίστηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ως συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο ΜακΓκουρκ, όπως και ο Όστιν, θεωρείται αρχιτέκτονας της συνεργασίας με τους Κούρδους, και στο παρελθόν επιτέθηκε τόσο στην πολιτική της Τουρκίας έναντι των Κούρδων της Συρίας όσο και στις επιθέσεις της στο Κουρακιστάν του Ιράκ.

«Αυτό δεν είναι αντι-τουρκικό μέτωπο αλλά εμπόδιο εναντίον του Ερντογάν», δήλωσε ένας Τούρκος δημοσιογράφος που γράφει για έναν ιστότοπο της αντιπολίτευσης. «Ο Ερντογάν καταλαβαίνει ότι η άμεση επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ θα αλλάξει. Δεν θα μπορεί πλέον να παραλαμβάνει το τηλέφωνο στον πρόεδρο όποτε περνά από το μυαλό του».

Ενώ περιμένει ανυπόμονα το τηλεφώνημα του Μπάιντεν, ο Ερντογάν προετοιμάζεται επίσης για αυτό στέλνοντας μηνύματα σχετικά με την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πολιτική «μηδενικά προβλήματα με γείτονες» που υιοθετήθηκε κατά την πρώτη του δεκαετία στο αξίωμα. Ένα λαμπρό παράδειγμα αυτής της νέας στάσης είναι το μήνυμα που στέλνει στο Ισραήλ.

Ο σύμβουλός του Ερντογάν για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, Μεσούτ Τσασιν, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής τον περασμένο μήνα ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σύντομα και «ίσως τον Μάρτιο, μπορούμε να αποκαταστήσουμε ξανά τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις… Εάν Το Ισραήλ κάνει ένα βήμα, η Τουρκία μπορεί να κάνει δύο», δήλωσε.

Το μήνυμα του συμβούλου του Ερντογάν σχετικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ισραήλ ήρθε λίγες εβδομάδες αφότου τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θέτει περιορισμούς στις δραστηριότητες των μελών της Χαμάς στη χώρα, συντομεύει τις θεωρήσεις τους και αναλαμβάνει δράση εναντίον φιλανθρωπικών οργανώσεων που χρησιμεύουν ως μέσα για το ξέπλυμα χρήματος.

Ωστόσο, η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Χαμάς δεν θα αλλάξει σύντομα. Οι δύο έχουν αμοιβαία σχέση: η Τουρκία δίνει στη Χαμάς χρήματα και την αφήνει να βρίσκεται στην επικράτειά της. Το «πάγωμα» αυτής της σχέσης θα μπορούσε να βοηθήσει την Άγκυρα να ανοίξει το δρόμο του Λευκού Οίκου, είτε απευθείας είτε μέσω του Ισραήλ. 

Η ενδεχόμενη αποκατάσταση της σχέσης του Ισραήλ με την Τουρκία θα μπορούσε να καταλήξει να βλάψει τη σχέση του με την Αίγυπτο, εάν η Ιερουσαλήμ δεν είναι αρκετά ευαίσθητη στις ανησυχίες του Καΐρου. Και η πιθανή ζημιά δεν είναι μόνο στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι επίσης σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμμαχία αυτή, δημιουργήθηκε αφού η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη ροή αιγυπτιακού και ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη.

Ενώ το Ισραήλ σταθμίζει τις κινήσεις του σχετικά με την Τουρκία και περιμένει να δει ποια θα είναι η πολιτική του Μπάιντεν έναντι της Άγκυρας, η Αίγυπτος θεωρεί τα τουρκικά μηνύματα συμφιλίωσης, ως ένα τέχνασμα που στην καλύτερη περίπτωση ανοίγει το δρόμο προς την Ουάσινγκτον και στη χειρότερη περίπτωση επιθυμεί να διαλύσει την εν λόγω συμμαχία.

Είναι ενδιαφέρον το ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει τις πύλες της Ουάσιγκτον, παρά τις ψυχρές σχέσεις μεταξύ Μπάιντεν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube