Weather Icon
Καύκασος , Ρωσία , Τουρκία 8 Νοεμβρίου 2020

Το Αζερμπαϊτζάν έχασε 9 Bayraktar TB-2 μέσα σε δύο μέρες από σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου

Το Αζερμπαϊτζάν έχασε 9 Bayraktar TB-2 μέσα σε δύο μέρες από σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου
Εν μέσω έντονης στρατιωτικής δράσης τις τελευταίες εβδομάδες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν [υποστηριζόμενη από την Τουρκία και το Ισραήλ] και τη μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ [υποστηριζόμενη από την Αρμενία και τη Ρωσία], τα τουρκικά οπλισμένα αεροσκάφη στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν μείωσαν σημαντικά τις δυνατότητές τους σύμφωνα με το πρακτορείο AviaPro.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές πεδίου, το Μπακού έχει χάσει 9 αεροσκάφη Bayraktar TB2 τις τελευταίες 48 ώρες. Σας υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό drone Bayraktar έχει αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένο στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και τους τελευταίους μήνες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας σημαντική ζημιά στον Αρμενικό στρατό και βοηθώντας στον έλεγχο σχεδόν του 20% του εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με έναν επίσημο εκπρόσωπο του Αρμενικού Υπουργείου Άμυνας, τον Artsrun Hovhannisyan, η Αρμενία έχει θέσει σε λειτουργία ένα ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου [πιθανότατα ρωσικής έκδοσης], το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα [για άγνωστους λόγους ], αλλά χάρη στο οποίο, σε μόλις 48 ώρες, το Μπακού έχασε 9 επιθετικά αεροσκάφη Bayraktar.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην περιοχή περιγράφουν τις ενέργειες του αρμενικού στρατού ως «έκπληξη», αλλά όχι λόγω των επιτυχημένων δράσεων στα drone, αλλά λόγω της απουσίας εξήγησης μη χρήσης του συστήματος από πλευράς της Αρμενίας στην αρχή του πολέμου. Μια λογική εξήγηση είναι ότι προφανώς παραδόθηκαν στην Αρμενία πολύ πρόσφατα, και γνωρίζοντας ποιοι είναι οι συνεργάτες του Μπακού, πιθανότατα μιλάμε για τη Ρωσία και τα ρωσικά  ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου. Σύμφωνα με τοπικές πηγές και στρατιωτικούς αναλυτές, τα τουρκικά αεροσκάφη «χτυπήθηκαν» από αυτά τα συστήματα, τα οποία έβλαψαν τα ηλεκτρονικά του drone και έτσι διέκοψαν τη λειτουργία τους, ειδικά στην πλοήγηση GPS, τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση ή τη σήμανση ενός συγκεκριμένου στόχου.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ίχνη πυραυλικής επίθεσης στα drone, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου. Το ερώτημα παραμένει, ποιο σύστημα χρησιμοποιεί σήμερα η Αρμενία για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Artsrun Hovhannisyan δεν θέλει να δώσει μια συγκεκριμένη ή ακριβή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, αλλά γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι το Μπακού είναι οπλισμένο με το σύστημα ραδιοφωνικών πληροφοριών 1L222 «Avtobaza». Επίσης, το 2016, το Μπακού παρουσίασε στη στρατιωτική του παρέλαση μία από τις τελευταίες εξελίξεις της Μόσχας στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου – Infauna K1Sh1 UNSh-12.
Όλες αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε η Αρμενία έχει χρησιμοποιήσει ένα υπάρχον και οπλισμένο ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου, αλλά για άγνωστους λόγους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής ή έχει λάβει ένα νέο ηλεκτρονικό συγκρότημα ραδιοφώνου από τη Ρωσία, το οποίο ενδέχεται να βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης, και οι επιχειρήσεις μάχης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να είναι μια πραγματική δοκιμαστική μάχη του συστήματος. Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ πραγματοποιούνται ενεργές συγκρούσεις στην επίμαχη περιοχή. Ο στρατιωτικός νόμος εισήχθη στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία και ανακοινώθηκε η κινητοποίηση. Στο Μπακού, ανακοίνωσαν τον έλεγχο πολλών χωριών του Καραμπάχ συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών βουνών. 
Σχόλιο-Μετάφραση: Χωριανόπουλος Άγγελος
Σχόλιο: Σε προηγούμενη ανάλυση του Infognomonpolitics είχαμε αναφερθεί στην χρήση του ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Karshuka-4 στο μέτωπο του Αρτσάχ και κυρίως στην δράση του στην περιοχή Gyumri στην Αρμενία πλησίον ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Σε μέτωπα όπως η Συρία και η Λιβύη, όπου η Ρωσία καλείται να αντιμετωπίσει τουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με Τουρκική τακτική αεροπορία (Bayraktar, F-16), η Ρωσία χρησιμοποιεί εκτενώς αυτό το σύστημα για να δημιουργήσει ένα πρόπλασμα κινητού περιβάλλοντος Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube