Weather Icon

Παγιώνει την παρουσία της στην Λιβύη η Ρωσία-Οι βιαστικές κινήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη ενδέχεται να την οδηγήσουν σε ένοπλη σύρραξη με Ελλάδα και Αίγυπτο

Παγιώνει την παρουσία της στην Λιβύη η Ρωσία-Οι βιαστικές κινήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη ενδέχεται να την οδηγήσουν σε ένοπλη σύρραξη με Ελλάδα και Αίγυπτο

«Ο Abdel-Latif Darwish, καθηγητής οικονομικών και διαχείρισης κρίσεων στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη συμφωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Ο Darwish δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ”Κανάλι 10” της Αιγύπτου, ότι η Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει την προσπάθεια επιβολής τουρκικής επιρροής στην αραβική περιοχή και στα νερά της Μεσογείου”.

Σχολίασε την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, αναφέροντας: “Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην καταστροφή των ονείρων του Ερντογάν που σχετίζονται με κατάσχεση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου”.

Σχόλιο: Εν όψει της συνεχόμενης μετακίνησης Ρωσικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στις πόλεις της Al-Jufra και Sirte μπορούμε να καταλάβουμε το βάρος που έχει δώσει η Ρωσική εξωτερική πολιτική στην χώρα της Βορείου Αφρικής και στους ενεργειακούς πόρους της ευρύτερης Ηπείρου. Η πόλη Sirte μέχρι στιγμής έχει εφοδιαστεί με: 

  • Ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1, M, εφοδιασμένα με βλήματα 57E6 ικανά να βάλουν έως και 4 χλμ. 
  • UAV Orlan-10 και Forpost ικανά να παρεμβάλουν έναντι των δικτύων 3G και 4G (δοκιμάστηκαν επιχειρησιακά στην Κριμαία και χρησιμοποιούνται από παραστρατιωτικές δυνάμεις χωρίς να εμπλέκονται σε υπερπόντιες αποστολές). Μέσω των δεδομένων αναγνώρισης και στοχοποίησης των προαναφερθέντων UAV το Ρωσικό Πυροβολικό είχε βάλει έναντι Ουκρανικών Μηχανοκίνητων Ταγμάτων καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς. Οι ρουκέτες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι BM-21 Grad ικανές να εκτοξευθούν από αρκετά ”πρωτόγονες” δομές πυροβολικού.
  • Το Ρωσικό κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Karshuka-4 με εμβέλεια 300 χλμ το οποίο παρεμβάλει και αποδιοργανώνει τις αντίπαλες επικοινωνίες, δημιουργώντας ”ηλεκτρονικό νέφος” καθώς αποκρύπτει τις φίλιες δυνάμεις από εχθρικά ραντάρ στοχοποίησης και αναγνώρισης.  Σύμφωνα με αναφορές προκαλεί συνεχώς παρεμβολές στα Αμερικανικά AC-130 πάνω από τον εναέριο χώρο της Φιλανδίας και φαίνεται να είναι  το σύστημα το οποίο αδρανοποίησε τα δύο τουρκικά υποβρύχια.
  • Το ραντάρ Shipivkin-4800M  το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει ένα ψευδές πεδίο ναυτιλίας για τα εχθρικά UAV. Σκοπός χρήσης του είναι η άρνηση πρόσβασης δορυφορικών-ηλεκτρονικών δεδομένων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τον Οκτώβριο του 2015 όταν οι διεθνείς ενστάσεις για την Ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας είχαν φουντώσει, ο Ρωσικός Στρατός έστειλε το 1RL257E Karshuka-4 στην κύρια Ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία οριστικοποιώντας την στάση της Μόσχας απέναντι στον Συριακό Εμφύλιο. Μέσω του συστήματος αυτού η Ρωσική εναέρια εποπτεία-απόκρυψη πάνω από την περιοχή ενισχύθηκε αισθητά, καθώς οι γύρω πόλεις και τα χωριά σταμάτησαν να δέχονται επιθέσεις από αυτοσχέδια UAV του ISIS. Μένει να δούμε αν oι ρουκέτες Grad σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα συστήματα αναγνώρισης και στοχοποίησης θα οριστικοποιήσουν την Ρωσική παρουσία στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Sirte αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πετρελαϊκής Ημισελήνου.

Μετάφραση-Σχόλιο:  Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: geopolitics.news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube