Weather Icon

Το κλειδί της Αμμοχώστου είναι στη Λευκωσία;

Το κλειδί της Αμμοχώστου είναι στη Λευκωσία;

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Μπορεί εν μέρει οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την Αμμόχωστο και το νερό να έγιναν για να ενισχύσει τον Ερσίν Τατάρ στη ψηφοφορία της Κυριακής, αλλά να μην μας ξεφεύγει το κυρίαρχο. Που δεν είναι άλλο από αυτό που επανειλημμένα διαμηνύει με κάθε τρόπο η Άγκυρα, αλλά έχει εδώ όργανα να το επεξεργάζονται για να το πλασάρουν στους Ελληνοκύπριους στολισμένο με μεταξωτές κορδέλες. Ότι οι συνομιλίες θα γίνουν, διότι θα γίνουν ούτως ή άλλως, με τους δικούς του όρους. Όχι με τους όρους της ΕΕ, όχι με τους όρους του ΟΗΕ, όχι με τους όρους του Διεθνούς Δικαίου. Με τους δικούς του μόνο. Ας πάρουν, επιτέλους, το μήνυμα και όσοι μετά από τις ανακοινώσεις του Γκουτέρες περί πενταμερούς, παρελαύνουν με άρθρα και δηλώσεις για να μας νουθετήσουν προληπτικά. Ότι οι όροι του Ερντογάν δεν έχουν σχέση με υγιείς συμβιβασμούς, αλλά μόνο με την απόλυτη υποδούλωση.

Ο εκβιασμός της Αμμοχώστου είναι πια ορατός και για τους εθελοτυφλούντες. Περί εκβιασμού πρόκειται. Και πιάνει τόπο. Διότι, άρχισαν από χθες οι συνήθεις ύποπτοι να μας καλούν α συνετιστούμε γιατί χάνουμε και την Αμμόχωστο. Σε τι να συνετιστούμε, όμως; Να προσαρμόσουμε τις «απαιτήσεις» μας στην τουρκική λογική; Να σταματήσουμε να διεκδικούμε ένα κανονικό κράτος και να δεχτούμε αυτό που μας προσφέρουν, ένα προτεκτοράτο, ένα κράτος εσαεί όμηρο της Τουρκίας; Να δεχτούμε κι εμείς, όπως δέχτηκαν οι Τουρκοκύπριοι, να κάνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία ψευδοκράτος;

Όταν δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την ειδική σύνοδο της ΕΕ για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο και ο Ερντογάν ανακοινώνει την έναρξη εποικισμού της Αμμοχώστου, δεν το κάνει για τον Τατάρ. Ολίγον τον ενδιαφέρει ο Τατάρ, παρότι τον βολεύει και τον εξυπηρετεί. Το κάνει, όμως, για να πει και σ΄ εμάς και στην Ευρώπη και στον Γκουτέρες ότι την επεκτατική πολιτική του στο φυσικό αέριο της Μεσογείου θα την εφαρμόσει ούτως ή άλλως, οπότε όλοι οι άλλοι ας προσαρμοστούν σε αυτήν. Αφού τον ανέχονται και του απλώνουν χαλιά να πορεύεται γιατί να μην το κάνει. Αλλά, οι υπόλοιποι δεν ζουν εδώ, δεν θα υποστούν συνέπειες για όσα θα ακολουθήσουν, εμείς που θα ζήσουμε στη σκιά της Άγκυρας τι κάνουμε; Κάνουμε διαδηλώσεις στο Προεδρικό και φορτώνουμε στην πλευρά μας τα αδιέξοδα. Ανάγγελλαν οι Τούρκοι τον εποικισμό της Αμμοχώστου και οι Αμμοχωστιανοί διαδήλωναν στο Προεδρικό με σύνθημα: «Το κλειδί της λύσης είναι στη Λευκωσία». Το κρατούν κρυμμένο ο Αναστασιάδης κι ο Χριστοδουλίδης και δεν μας το δίνουν οι αθεόφοβοι! Κλείνει η κυβέρνηση τέσσερα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού και ξεκινούν οι διαδηλώσεις με τα πανό που λένε πως ο Αναστασιάδης είναι διχοτομιστής και καταγγέλλεται στην Κομισιόν ότι παραβιάζει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Όταν τα κλείνει όλα το κατοχικό καθεστώς δεν υπάρχει κανένας να διαμαρτυρηθεί. Πάμε στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο από φραστική αλληλεγγύη και τρέχουν εδώ οι σαλιάρες του Ερντογάν να κατηγορούν τους υπόλοιπους για παλληκαρισμούς. Καταλαμβάνουν έδαφος στη νεκρή ζώνη τα κατοχικά στρατεύματα και σιωπούμε, και όσοι Ελληνοκύπριοι διαμαρτύρονται είναι και κατηγορούμενοι από πάνω ότι είναι εθνικιστές ή ότι λένε ψέματα.

Αυτά κάνουμε κι άλλα πολλά παρόμοια. Και καταφέραμε μόνοι μας, άνοες κι επιπόλαιοι, ανώριμοι κι απολίτικοι, ανιστόρητοι κι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, να βλέπουμε την προέλαση της Τουρκίας στα Στροβίλια, στην Αμμόχωστο, στη θάλασσα, στον αέρα, και να μην μπορούμε να πείσουμε κανέναν ότι είμαστε τα θύματα αυτής της ιστορίας, τα θύματα, όχι οι θύτες. Να προελαύνουν οι Τούρκοι κι εμείς να καλούμε την πλευρά μας να προσέλθει στις (ανύπαρκτες) συνομιλίες, δίνοντας το μήνυμα ότι είναι η πλευρά μας που αποφεύγει τον διάλογο. Να πάρει και να σηκώσει, τα θύματα είμαστε. Κι οι Βαρωσιώτες, κι οι Μορφίτες, κι οι Κερυνειώτες… Κι εσείς καταφέρατε να πείσετε όλο τον κόσμο ότι είμαστε οι θύτες. Τώρα μας καλείτε να συνετιστούμε γιατί χάνουμε και την Αμμόχωστο. Από τη δική σας εγκληματική πολιτική την χάνουμε κι αντί να λογοδοτείτε έχετε μούτρα να μας μοιράζετε ακόμα νουθεσίες; Θλιβεροί διζωνιστές.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube