Weather Icon
Ιράν , Καύκασος , Τουρκία 5 Οκτωβρίου 2020

Πάνω από 200 άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού αναπτύσσει το Ιράν στα σύνορα του-Η αδυναμία ελέγχου της Τουρκίας οδηγεί στην δημιουργία Πανευρασιατικής αντινατοϊκής οντότητας

Πάνω από 200 άρματα μάχης και μονάδες πυροβολικού αναπτύσσει το Ιράν στα σύνορα του-Η αδυναμία ελέγχου της Τουρκίας οδηγεί στην δημιουργία Πανευρασιατικής αντινατοϊκής οντότητας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η πολιτική της Δύσης έναντι του Ιράν φαίνεται να οδηγεί σε έναν νέο Πανευρασιατικό σχηματισμό χωρών στην κεντρική Ασία. Ο Ιρανικός διάδρομος προς την Μεσόγειο, ξεκινώντας από τα Ιρανικά εδάφη, εκτείνετο από το Ιράκ και την Συρία, μέχρι το λιμάνι της Βηρυτού. Οι ΗΠΑ-ΕΕ προσπαθούσαν μέσω οικονομικών κυρώσεων να κάμψουν την Ιρανική οικονομία και να αναγκάσουν την Ισλαμική Δημοκρατία να προσφύγει στο ΔΝΤ. Ο Ιρανικός διάδρομος προς την Μεσόγειο κρατούσε ζωντανές τις ροές μαύρου χρήματος από και προς το Ιράν για δεκαετίες.

Έπειτα από ενά 6μηνο εβδομαδιαίων Ισραηλινών βομβαρδισμών έναντι Ιρανικών παραστρατιωτικών θέσεων σε Συρία και Ιράκ, δεδομένης της δολοφονίας από Αμερικανικό MQ-9 Reaper του Qassem Soleimani (Στρατηγός υπεύθυνος για την ασφάλεια των εμπορευμάτων του Διαδρόμου), αλλά και των Τουρκικών εισβολών σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, με το πρόσχημα του πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία του ΡΚΚ, η Δύση φαίνεται να αποκόπτει πλήρως το Ιράν από τις ενεργειακές-εμπορικές ροές και το στρέφει στην σφαίρα επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας (αναμένονται τα αποτελέσματα των διενέξεων της Υεμένης μεταξύ Ιράν, Σ. Αραβίας με την συμμετοχή και μελών του ISIS).

Όπως έχουμε ξανααναφέρει στο infognomonpolitics οι συνέπειες αυτής της εξωτερικής πολιτικής, για τις οποίες οφείλεται ο Τουρκικός επεκτατισμός και η αδυναμία ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής από πλευράς ΗΠΑ, θα αποβούν καταστροφικές για την Δύση, καθώς όλο και περισσότερα καθεστώτα φαίνεται να συνεργάζονται σε γεωοικονομικό-εξοπλιστικό τομέα με Κίνα και Ρωσία, καταστρέφοντας τις ήδη υπάρχουσες Αμερικανικές ζώνες εμπορίου στα εγγύς ευρασιατικά ύδατα.

Γεγονότα στο Αρτσάχ

Εν μέσω αυξημένων εντάσεων που προκύπτουν στην ορεινή περιοχή του Καυκάσου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν επέλεξε να πολεμήσει από την πλευρά του πρώτου και σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναπτύξει 200 βαριά άρματα μάχης στο Ερεβάν.

Σε μια πιο θανατηφόρα σύγκρουση για περισσότερα από 25 χρόνια στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου που βρίσκεται μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, οι δύο σοβιετικές δημοκρατίες εισήλθαν στην ένατη συνεχόμενη ημέρα των μαχών.

Το Ιράν που μοιράζεται σύνορα 765 χιλιομέτρων με το Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να βοηθάει την Αρμενία, σύμφωνα με αναφορές σε τοπικούς κόμβους ειδήσεων που εδρεύουν στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα ιρανικά ΜΜΕ, η περσική χώρα υπό το πηδάλιο του Προέδρου Χασάν Ρουχάνι έστειλε 200 βαριά τεθωρακισμένα άρματα μάχης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα σύνορά της. Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε τόσο μεγάλο αριθμό σηματοδοτεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να δώσει χείρα βοηθείας στην Αρμενία.

Ειδικοί πιστεύουν ότι τα τανκς δεν προορίζονται μόνο για τη διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν, αλλά για την ανάπτυξη στο Ερεβάν κατόπιν έκκλησης της αρμενικής κυβέρνησης.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για το θέμα και δεν υπάρχουν τρόποι επαλήθευσης των εκθέσεων, οι εξελίξεις είναι συγχρονισμένες με αυτό που είχε να πει πρόσφατα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν στη μάχη για την αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πολλοί πύραυλοι και βλήματα ολμού κατέληξαν να προσγειώνονται εντός ιρανικών εδαφών, αναγκάζοντας το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει προειδοποίηση.

«Οι μετακινήσεις στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας παρακολουθούνται σοβαρά και με ευαισθησία από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, και από αυτή την άποψη,  η κήρυξη οποιασδήποτε επίθεσης από οποιοδήποτε από τα αντιμαχόμενα μέρη της περιοχής στη χώρα μας είναι απαράδεκτη, προειδοποιούμε σοβαρά όλα τα μέρη να φροντίσουν σοβαρά για το θέμα αυτό», ανέφερε το υπουργείο.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε ζητήσει και από τα δύο έθνη να σταματήσουν τη σύγκρουση και να επιλύσουν τις διαφωνίες μέσω διαλόγου. 

“Το Ιράν παρακολουθεί στενά την ανησυχητική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ζητούμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και προτρέπουμε τον διάλογο για την επίλυση των διαφορών. Οι γείτονές μας είναι η προτεραιότητά μας και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε καλές υπηρεσίες για να επιτρέψουμε τις συνομιλίες. Η περιοχή μας χρειάζεται ειρήνη άμεσα”.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ρωσία μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί δύο Ιρανικές βάσεις για προμήθεια εξοπλισμών στον Αρμενικό Στρατό.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube