REAL TIME |

Weather Icon

Πώς αντιμετωπίζεται η Τουρκία;

Πώς αντιμετωπίζεται η Τουρκία;

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Πώς αντιμετωπίζεται η Τουρκία;

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

1.-Η Τουρκία έχει ενοχλήσει πολλούς. Ακόμη και φίλους της.

2.-Απο τους πολλούς που έχει ενοχλήσει η Γαλλία έχει αποφασίσει να αντιδράσει προβάλλοντας σκληρή ισχύ. Πιστεύω πως έχει ενοχλήσει και τις ΗΠΑ αλλά αντιδρούν διαφορετικά. Ουσιαστικά, υπονομεύουν (α λα αμερικανικά) την τουρκική πολιτική.

3.-Μια άλλη σημαντική δύναμη της περιοχής που έχει ενοχλήσει η Τουρκία είναι το Ισραήλ.

4.-Το Ισραήλ πέραν της φυσικής του παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει να θέλει να αναπτυχθεί και στα Βαλκάνια.

5.-Το ερώτημα που προκύπτει είναι: είναι αυτό καλό ή κακό για την Ελλάδα.

6.-Η απάντηση μπορεί να δοθεί από τα εξής τρία στοιχεία. Στο Ισραήλ δεν συμφέρει η ισχυροποίηση της Τουρκίας. Το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεργασία με την Ελλάδα στα μπλόκ που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το σημαντικότερο για να αντιληφθούμε την βαλκανική πολιτική του Ισραήλ είναι το γεγονός ότι στους τελευταίους γιουγκοσλαβικούς πολέμους πήρε, πάντα φιλοσερβικές θέσεις.

7.-Αυτό το τελευταίο (οι φιλοσερβικές του θέσεις) δείχνει πως βρίσκεται στον αντίποδα των συνεργασιών που προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία. Άρα απέναντι στην Άγκυρα. Μιλάμε γεωπολιτικά και όχι οικονομικά, μόνο.

8.-Το μεγάλο ερώτημα με το Ισραήλ είναι τι θέσεις έχουν και τι θα κάνουν την κρίσιμη στιγμή οι ντονμέδες. Οι τούρκοι εβραίοι, δηλαδή. Και είναι ισχυροί και στην Τουρκία και στην επιρροή που έχουν στο Ισραήλ.

9.-Το γνωστό Besa center δημοσιεύει σήμερα άρθρο με τίτλο: Now Is the Time for the US to Revive the Cypriot Peace Talks. Ο Αμερικανός ΥΠΕξ μεταβαίνει αύριο στη Λευκωσία. Κάτι τρέχει στο παρασκήνιο.

ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

1.-Η Ελλάδα συμμετέχει στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για προβολή, ακόμη, και σκληρής ισχύος απέναντι στην Τουρκία.

2.-Η Ελλάδα μένει σταθερή στις συμφωνίες που έκανε με τις ΗΠΑ

3.-Η Ελλάδα συμμετέχει και ισχυροποιεί τις συνεργασίες με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

4.-Η Ελλάδα συνεργάζεται με Σερβία και Ισραήλ στα Βαλκάνια.

5.-Η Ελλάδα συμμετέχει στο δομημένο διάλογο με την Τουρκία (που διεξάγεται εδώ και χρόνια) μόνο αν σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ.

6.-Ο διάλογος αυτός γίνεται για να γίνεται. Η Ελλάδα δεν έχει να συζητήσει τίποτε με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube