Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 23 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία επεκτείνει τη Navtex έως τις 27 Αυγούστου – Καμία διάθεση για αποκλιμάκωση

Η Τουρκία επεκτείνει τη Navtex έως τις 27 Αυγούστου – Καμία διάθεση για αποκλιμάκωση

Την επέκταση κατά τέσσερις ακόμα ημέρες – έως τις 27 Αυγούστου – της παράνομης Navtex, βάσει της οποίας η Τουρκία επιδιώκει την παραβίαση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας το τελευταίο διάστημα, μέσω του του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, προέβη η γείτονα χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έληγε η συγκεκριμένη Navtex.

Στο μεταξύ, στα διεθνή ύδατα, συνεχίζει να κινείται το ερευνητικό πλοίο Οruc Reis, το οποίο από τις 10 Αυγούστου πλέει συνοδευόμενο από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, με το ελληνικό ναυτικό να παρακολουθεί τις κινήσεις του, για τυχόν νέα ύστατη προσπάθεια να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Όπως φαίνεται και από το marinetraffic.com το τουρκικό ερευνητικό αεροσκάφος βρισκόταν ανατολικά από το πρωί πλησίον της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και τώρα το βράδυ βρίσκεται δυτικότερα, ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρου, περίπου 35 μίλια ανατολικά των ελληνικών θαλασσίων συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στο χρονικό περιθώριο που του δίνει η νέα navtex να δοκιμάσει εκ νέου να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, για να προωθήσει τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική  υφαλοκρηπίδα.

Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια στιγμή όπου η Γερμανία έχει αναλάβει προσπάθειες αποκλιμάκωσης με στόχο την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακοπήκαν το Μάρτιο του 2016. 

Την Τρίτη καταφθάνει στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Επίσης την Τετάρτη 26 Αυγούστου κυρώνονται στη Βουλή οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, ενώ η νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας λήγει τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη. 

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube