Weather Icon

Νέα τουρκική πρόκληση – Ακάρ: Υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

Νέα τουρκική πρόκληση – Ακάρ: Υπάρχουν νησιά και βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά ήταν σειρά του υπουργού Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ να καταφερθεί κατά της χώρας μας σε επιθετικό τόνο.

Σε συνέντευξή του στο BBC, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή. Σε ορισμένα από αυτά, οι γείτονες μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν επισκέψεις με υπερβολικές τελετές».

Κατά τα άλλα απέρριψε τις καταγγελίες της Γαλλίας για παρενόχληση πλοίου της ανοιχτά της Λιβύης. «Το πλοίο της Γαλλίας έκανε επικίνδυνο ελιγμό», λέει και ισχυρίζεται ότι «ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ ως εργαλείο κατά της Τουρκίας».

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Διάλογο με την Ελλάδα όπως κάναμε το 1976 για το Αιγαίο
Σημειώνεται ότι χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο και προκάλεσε εντύπωση πως έδωσε ως παράδειγμα το πάγωμα των γεωτρήσεων στο Αιγαίο το 1976 με το σύμφωνο της Βέρνης.

«Έχουμε και τα δικαιώματα γεώτρησης μας στην υφαλοκρηπίδα μας αυτό είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Όμως είμαστε έτοιμοι για διάλογο και με την Ελλάδα και με όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Όπως ξέρετε με την Ελλάδα με διαπραγματεύσεις είχαν παρθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο σας μιλάω για το 1976» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ύπατο εκπρόσωπο ασφαλείας και εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ Μπορέλ, δήλωσε πως «Αν η ΕΕ πάρει επιπρόσθετες αποφάσεις κατά της Τουρκίας τότε είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε αντίποινα. Αυτό δεν συμβάλλει στην επίλυση».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως θα στηρίξουν τη διαμεσολάβηση της ΕΕ για τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου λέγοντας όμως «Αρκεί να είναι ένας τίμιος μεσολαβητής. Είναι ανάγκη η ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην Τουρκία. Η υπόσχεση για κατάργηση της βίζας δεν τηρήθηκε. Έχουμε δικαίωμα να δηλώνουμε πως η ΕΕ δεν φέρθηκε δίκαια».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube