Weather Icon
Τουρκία 12 Μαΐου 2020

Η Τουρκία αυξάνει την παρουσία της στην Υεμένη απειλώντας την περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής

Η Τουρκία αυξάνει την παρουσία της στην Υεμένη απειλώντας την περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής

Επιφυλακτικά και συγκεκαλυμμένα η Τουρκία συγκεντρώνει την δραστηριότητά της σε τρεις παράκτιες περιοχές της Υεμένης επί του παρόντος. 

ADEN -Η αυξανόμενη Τουρκική παρουσία στην Υεμένη, ειδικότερα στις νότιες περιοχές, τροφοδοτεί με ανησυχία ολόκληρη την περιοχή, δημιουργώντας ένα κλίμα  ανασφάλειας στον Κόλπο του Άντεν και στο Μπαμπ αλ-Μαντέμ.

Οι ανησυχίες αυτές κορυφώνονται μέσω ορισμένων αναφορών που δείχνουν πως η ατζέντα της Τουρκίας στην Υεμένη χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Κατάρ μέσω κάποιων πολιτικών και φυλετικών μορφών της Υεμένης οι οποίες συνδέονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Πιστεύεται πως η η Τουρκία αποσκοπεί στον εκβιασμό του Αραβικού Συνασπισμού δημιουργώντας μία τουρκική απειλή στην χώρα και σχηματίζοντας έναν νέο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τόσο το Κατάρ, όσο και το Ομάν.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής προσχώρησε με ιδιαίτερη προσοχή στην Υεμένη, περιμένοντας προφανώς μία ευνοϊκή στιγμή για να παρέμβει και ελπίζοντας σε μεγαλύτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση της Υεμένης του Abd Rabbo Mansour Hadi.

Προσεκτική και ουσιαστικά συγκαλυμμένη, η τουρκική δραστηριότητα στην Υεμένη  συγκεντρώνεται επί του παρόντος σε τρεις παράκτιες περιοχές της Υεμένης σύμφωνα με ανώνυμες πηγές: Στην Shabwa, στην Socotra και στην Al-Mukha.

Σε προηγούμενες εκθέσεις, η Arab Weekly αναφέρει πως υπάρχουν στοιχεία των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στην περιοχή Shabwa. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται εκεί υπό τον μανδύα του Τουρκικού Οργανισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας IHH, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επαρχία από την στιγμή που η Μουσουλμανική Αδελφότητα κήρυξε την ανεξαρτησία της Shabwa τον περασμένο Αύγουστο.

Η αυξανόμενη επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Shabwa συνέπεσε με την αυξημένη εχθρότητα προς τον Αραβικό Συνασπισμό στην περιοχή Al-Alam στην νοτιοδυτική Υεμένη, η οποία πρόσφατα αποτέλεσε στόχο επανειλημμένων βομβαρδισμών μέσω ολμών. Οι βομβαρδισμοί θεωρείται ότι αποσκοπούν στην διακοπή των ροών τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, αναγκάζοντας τελικά τις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μόλις τεθεί υπό έλεγχο η περιοχή Al-Alam, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ελπίζει να φτάσει στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Balhaf, αποκτώντας επιρροή στις κρίσιμες περιοχές εξαγωγής αερίου, αλλά και στην εξαιρετικά αναγκαία πρόσβαση στις ακτές που οδηγούν στην Αραβική Θάλασσα. Η Αραβική Θάλασσα αποτελεί σημείο κλειδί για πιθανές τουρκικές παρεμβάσεις αλλά και για αποστολές κρίσιμων προμηθειών από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην γειτονική Σομαλία.

Εκτός από την ύποπτη δραστηριότητα στην Taiz και την Shabwa, οι αναφορές δείχνουν τουρκικές προσπάθειες εντατικοποίησης των εντάσεων με την βοήθεια του Κυβερνήτη της Socotra, τον Ramzi Mahrous. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά την επιστροφή του Mahrous από την μυστική επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, κατά την διάρκεια της οποία συναντήθηκε με στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας και του Κατάρ, αλλά και με ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις αντιλαμβανόμεθα πως η Τουρκία έχει αναλάβει μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο στην περιοχή της Νότιας Υεμένης, μέσω του τοπικού παραρτήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, το οποίο βοηθά τις τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις να αποκτήσουν επιρροή.

”Το κόμμα της Islah (μεταρρύθμιση) είναι καθοριστικό για τους τουρκικούς θεσμούς αλλά και για Τουρκική Κυβέρνηση. Όλες αυτές μεταμφιέζονται ως φιλανθρωπικές οργανώσεις αποκτώντας πρόσβαση σε πόλεις της Υεμένης”, ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής της Υεμένης Mahmud al-Tahir.

”Η Τουρκία έχει συμφέροντα με το να υποκινήσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και να της δώσει μεγαλύτερη εξουσία στην πολιτική σκηνή της Υεμένης”.

Έχοντας ιδρυθεί το 1990, το Κόμμα Μεταρρύθμισης που αποτελεί τοπικό παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει διαμορφώσει σημαντικό ρόλο  στην πολιτική σκηνή της χώρας. Το κόμμα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας ένα κενό εξουσίας που είχε αφήσει  το καθεστώς του Ali Abdullah Saleh τον Φεβρουάριο του 2012 και κατόπιν ένα πραξικόπημα που οργανώθηκε από την πολιτοφυλακή των Χούτι με την στήριξη του Ιράν, εναντίον του Hadi τον Μάρτιο του 2013.

Το κόμμα εκπροσωπείται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Maeen Abdulmalik Saeed, η οποία εδράζει στην νοτιοανατολική παραθαλάσσια περιοχή της πόλης του Aden.

Στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν πραγματοποιήσει ταξίδια στην Άγκυρα με σκοπό να πιέσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δραστηριοποιηθεί εντονότερα στην περιοχή της Υεμένης μέσω επενδύσεων στα λιμάνια και τα δίκτυα μεταφορών της χώρας. Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ismail Catakli επισκέφθηκε το Aden και προέβη σε συνομιλίες με τον Saeed. Αποκάλυψε πως ο Ερντογάν είχε ζητήσει από ομάδα βοηθών του να προετοιμάσουν μία έκθεση σχετικά με τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Υεμένης.

Αυτό συνέβη δύο μήνες μετά την επίσκεψη του πρώην υπουργού μεταφορών της Υεμένης, Saleh al-Jabwan, συνεργάτη του  Κόμματος Μεταρρύθμισης, στην Τουρκία με σκοπό να συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας στην διαχείριση των λιμένων της Υεμένης.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να αυξήσει την παρουσία της κοντά στο Στενό Bab el-Mandeb, μέσω του οποίου μεταφέρεται το πετρέλαιο του Κόλπου πριν φτάσει στο Κανάλι του Σουέζ, θα απειλήσουν άμεσα την ασφάλεια των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για αύξηση της παρουσίας της κοντά στο Στενό Bab el-Mandeb είναι μέρος ευρύτερης εκστρατείας για αύξηση της επιρροής στην νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. 

Με μία στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί και μέσω επανειλημμένων προσπαθειών περί κατάληψης εδαφών στην Σομαλία και το νησί Suakin της Ερυθράς Θάλασσας, η Άγκυρα εργάζεται σκληρά για να γίνει μία νέα δύναμη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Σχόλιο: O μεταφραστής επιδιώκει να καταδείξει την γεωπολιτική σημασία της φαινομενικά ασήμαντης βαρύτητας της διενέξεως αυτής. Η Υεμένη βρίσκεται σε έναν άτυπο εμφύλιο πόλεμο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης το 2015 από τις ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις των Χούτι. Από τότε ο Ιρανικός δάκτυλος έχει συνεχή και πολύ έντονη παρουσία στην περιοχή, καθώς μάχεται συνεχώς με τα στρατεύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατέχει το 80% των νοτιοδυτικών εδαφών της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών λιμένων. Από τα εδάφη αυτά βάλει συνεχώς έναντι των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σ. Αραβίας και ιδιαίτερα της εταιρείας Aramco, της οποίας ένα μέρος της φύλαξής της την έχει αναλάβει μία ελληνική συστοιχία αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot.

Η γεωγραφική τοποθεσία της Υεμένης είναι καθοριστικής σημασίας για το γεωγραφικό σύμπλοκο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ενώνει της χώρες του Περσικού Κόλπου (και τις πετρελαϊκές ροές) με τα στενά του Αντέν και την Ερυθρά Θάλασσα, καταλήγοντας στον Κόλπο του Σουέζ από όπου περνά σημαντικό μέρος ορυκτών καυσίμων εφοδιασμού της ΕΕ. Εντός αυτής της διαδρομής βρίσκονται η Τουρκική ναυτική βάση στην Σομαλία, αλλά και ο Κινεζικός Λιμένας υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας στο Τζιμπουτί. Ο ελέγχον τον Κόλπο του Αντέν εμμέσως πλην σαφώς είναι και βασικός διαμεσολαβητής των ενεργειακών-εμπορικών ροών των εγγύς ευρασιατικών υδάτινων διαδρομών προς την Μεσόγειο και την ΕΕ.

Μετάφραση Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.thearabweekly.com

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube