Weather Icon

Παραστρατιωτικές ομάδες υποστηριζόμενες από την Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν την εμφάνισή τους στην Υεμένη

Παραστρατιωτικές ομάδες υποστηριζόμενες από την Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκαναν την εμφάνισή τους στην Υεμένη

BEIRUT, LEBANON -Οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από την Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τους πρώην συμμάχους τους στην περιοχή της Νότιας Υεμένης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο υποστηριζόμενος από την Σ. Αραβία Στρατός της Υεμένης και ο υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρατός, εν ονόματι Νότια Μεταβατική Επιτροπή, συγκρούστηκαν στην περιοχή Sharqa της επαρχίας Abyan Governorate, προκαλώντας απώλειες και στις δύο πλευρές.

Τα Υεμενικά media αποκάλυψαν πως οι Σαουδαραβικές πολιτοφυλακές εισήχθησαν στην περιοχή Sharqa την Δευτέρα, οδηγώντας έτσι την αυτόνομη κυβέρνηση της Νότιας Υεμένης στο να απαντήσει βιαίως στην εισβολή αυτή.

Η Νότια Μεταβατική Επιτροπή δήλωσε σε ανακοίνωσή της πως η κυβέρνηση προέβη σε βομβαρδισμούς έναντι των εδαφών κυριαρχίας της αυτόνομης κυβέρνησης στην περιοχή Abyan Governorate. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οδηγεί την χώρα ”σε μία νέου είδους διένεξη μετά από μήνες επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της εδαφικής κυριαρχίας της ανεξάρτητης κυβέρνησης της Νότιας Υεμένης”.

Η Επιτροπή τόνισε την σημασία των ”Συμφωνιών του Ριάντ” και του ”βασικού ρόλου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ως ηγέτη του Αραβικού Συνασπισμού” και σημείωσε την δέσμευσή της για ειρηνευτικές προσπάθειες διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα ”να προασπίζεται τον εαυτό της και να πολεμά την εξτρεμιστική τρομοκρατία”.

Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται μία βδομάδα μετά την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας της Σ. Αραβίας από το νησί Σοκότρα στα ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Σχόλιο: O μεταφραστής επιδιώκει να καταδείξει την γεωπολιτική σημασία της φαινομενικά ασήμαντης βαρύτητας της διενέξεως αυτής. Η Υεμένη βρίσκεται σε έναν άτυπο εμφύλιο πόλεμο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης το 2015 από τις ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις των Χούτι. Από τότε ο Ιρανικός δάκτυλος έχει συνεχή και πολύ έντονη παρουσία στην περιοχή, καθώς μάχεται συνεχώς με τα στρατεύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατέχει το 80% των νοτιοδυτικών εδαφών της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών λιμένων. Από τα εδάφη αυτά βάλει συνεχώς έναντι των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σ. Αραβίας και ιδιαίτερα της εταιρείας Aramco, την οποία ένα μέρος της φύλαξής της, την έχει αναλάβει μία ελληνική συστοιχία αντιβαλλιστικών συστημάτων Patriot.

Η γεωγραφική τοποθεσία της Υεμένης είναι καθοριστικής σημασίας για το γεωγραφικό σύμπλοκο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ενώνει της χώρες του Περσικού Κόλπου (και τις πετρελαϊκές ροές) με τα στενά του Αντέν και την Ερυθρά Θάλασσα, καταλήγοντας στον Κόλπο του Σουέζ από όπου περνά σημαντικό μέρος ορυκτών καυσίμων εφοδιασμού της ΕΕ. Εντός αυτής της διαδρομής βρίσκονται η Τουρκική ναυτική βάση στην Σομαλία, αλλά και ο Κινεζικός Λιμένας υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας στο Τζιμπουτί. Ο ελέγχον τον Κόλπο του Αντέν εμμέσως πλην σαφώς είναι και βασικός των ενεργειακών-εμπορικών ροών των εγγύς ευρασιατικών υδάτινων διαδρομών προς την Μεσόγειο και την ΕΕ.

Μετάφραση Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: www.almasdarnews.com

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube