Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 24 Απριλίου 2020

H Fitch σε έκτακτη αξιολόγηση υποβαθμίζει σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, το ΑΕΠ -8,1% το 2020 – Επιβεβαιώνει στο ΒΒ την αξιολόγηση

H Fitch σε έκτακτη αξιολόγηση υποβαθμίζει σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, το ΑΕΠ -8,1% το 2020 – Επιβεβαιώνει στο ΒΒ την αξιολόγηση

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ενώ κράτησε αμετάβλητη τη βαθμολογία σε ΒΒ

Fitch Ratings

Στην υποβάθμιση των προοπτικών -outlook- της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ενώ κράτησε αμετάβλητη τη βαθμολογία σε ΒΒ.
Να σημειωθεί ότι η Fitch δεν αναμενόταν σήμερα 23 Απριλίου να αξιολογήσει την Ελλάδα, αλλά στις 24 Ιουλίου 2020.

Όπως αναφέρει Fitch, η αναθεώρηση του οutlook αντικατοπτρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα και στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΕ (CRA), η δημοσίευση κρατικών αξιολογήσεων υπόκειται σε περιορισμούς και πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με δημοσιευμένο πρόγραμμα, εκτός εάν είναι απαραίτητο για τους οίκους να αποκλίνουν από αυτό προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις.
Η Fitch ερμηνεύει πως αυτή η διάταξη της επιτρέπει να δημοσιεύσει μια αξιολόγηση σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντική αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη.
Η Fitch εκτιμά ότι λόγω των περιστάσεων καθίσταται ακατάλληλο να περιμένει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία αναθεώρησης για να ενημερώσει για την αξιολόγηση ή το Outlook.
Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία αξιολόγησης για την Ελλάδα θα είναι η 24η Ιουλίου 2020, αλλά ο οίκος Fitch πιστεύει ότι οι εξελίξεις στη χώρα δικαιολογούν μια τέτοια απόκλιση στο πρόγραμμα των αξιολογήσεων.
Η Fitch προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% το 2020, λόγω των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, της παγκόσμιας ύφεσης και της απότομης πτώσης του τουρισμού.
Παράλληλα αναμένει ανάκαμψη της δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και του 2021, με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει το 5,1% το 2021.
Η έκταση της πτώσης του ΑΕΠ και η επακόλουθη ανάκαμψη είναι εξαιρετικά αβέβαιες.
Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την έκταση και τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Για τη συνέχεια BankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube