Weather Icon

Eurogroup – Reuters: Η διαμάχη Ιταλίας και Ολλανδίας μπλόκαρε τη συμφωνία

Eurogroup – Reuters: Η διαμάχη Ιταλίας και Ολλανδίας μπλόκαρε τη συμφωνία
Το Eurogroup οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» μετά από διαμάχη μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στη διαμάχη Ιταλίας και Ολλανδίας αποδίδουν το «ναυάγιο» που σημειώθηκε στο Eurogroup, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στις ολονύκτιες διαβουλεύσεις που είχαν σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι οι συζητήσει διακόπτονται και η τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Σεντένο. «Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο», πρόσθεσε.

Πληροφορίες για διαμάχη Ιταλίας – Ολλανδίας στο Eurogroup

Διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.

Το Eurogroup ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και οι συζητήσεις κράτησαν όλη τη νύχτα με διάφορα διαλείμματα προκειμένου να υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις. Ο στόχος ήταν  μια συμφωνία σε πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, υπήρξαν διαμάχες για άλλη μια φορά στο Eurogroup.

«Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε ‘όχι’», δήλωσε μία διπλωματική πηγή στο Reuters.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ.

Η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί μία γραμμή μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube