REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Λιβύη 28 Απριλίου 2020

ΕΕ για Χαφτάρ: Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες στη Λιβύη

ΕΕ για Χαφτάρ: Απαράδεκτες οι μονομερείς ενέργειες στη Λιβύη

© Φωτογραφία : Nick Paleologos / SOOC

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε τη Δευτέρα την αποχώρηση του LNA από τη συμφωνία του Σχιράτ του 2015, τονίζοντας πως λαμβάνει τώρα τον έλεγχο της χώρας.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΕΕ κάθε μονομερή ενέργεια στη Λιβύη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για της εξωτερική πολιτική, Πίτερ Στάνο.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του LNA από τη συμφωνία του Σχιράτ του 2015, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως τέτοιες ενέργειες δεν προωθούν την επίλυση της κρίσης.

Χαφτάρ: Έλαβα λαϊκή εντολή να κυβερνήσω τη Λιβύη

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρηση του LNA από τη συμφωνία του Σχιράτ του 2015, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό της κυβερνητικής Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Είπε επίσης ότι ο LNA λαμβάνει τώρα τον έλεγχο της χώρας.

Η πολιτική συμφωνία της Λιβύης για την επίλυση της εσωτερικής σύγκρουσης υπεγράφη στο Σχιράτ του Μαρόκου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

Το κύριο σημείο του εγγράφου αναφερόταν στον σχηματισμό ενδιάμεσης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών.

Η διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών προβλεπόταν στη συμφωνία, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

«Έκπληκτη» η Μόσχα από τις αιτιάσεις Χαφτάρ

Στο μεταξύ, «έκπληκτη» από τις αιτιάσεις του Χαλίφα Χαφτάρ περί ελέγχου του LNA στη Λιβύη είναι η Μόσχα, σύμφωνα με τη πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Υπάρχουν αποφάσεις της συνόδου κορυφής στο Βερολίνο και, το πιο σημαντικό, το ψήφισμα 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί από τους ίδιους τους Λίβυους, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ», σημείωσε η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου στη Λιβύη χωρίς αποκλεισμούς ως μέρος της πολιτικής διαδικασίας, δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», συνέχισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι η Μόσχα διατηρεί επαφή με όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένου του Χαφτάρ.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube