REAL TIME |

Weather Icon
Κύπρος , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 8 Φεβρουαρίου 2020

Οι ελέφαντες και το γρασίδι – Η Τουρκία μεταξύ σφύρας (Ρωσίας) και άκμωνος (ΗΠΑ)

Οι ελέφαντες και το γρασίδι – Η Τουρκία μεταξύ σφύρας (Ρωσίας) και άκμωνος (ΗΠΑ)

Σενέρ Λεβέντ
Οταν μαλώνουν οι ελέφαντες τσαλαπατιέται το γρασίδι; Εκείνοι είναι ελέφαντες και εμείς γρασίδι; Τότε τι πρέπει να κάνουμε για να μην τσαλαπατηθούμε; Ελάτε να σκεφτούμε λύσεις μαζί. Είμαστε μια μικρή χώρα. Μικρός λαός. Μικρό ψάρι. Αν τα δικαιώματά μας καταπατήθηκαν εμφανώς, γι’ αυτό καταπατήθηκαν. Αν υπάρχει κανείς που θέλει να αποδείξει ότι δεν αξίζει πέντε παράδες το δίκαιο που ονομάζεται διεθνές δίκαιο, ας κοπιάσει να το αποδείξει μαζί μας.

Η πατρίδα μας είναι το καλύτερο παράδειγμα. Αν αυτό το δίκαιο ίσχυε για τούτο το μικρό νησί, δεν θα διαρκούσε τόσο πολύ εδώ αυτή η εισβολή και κατοχή.

Ο φασίστας δικτάτορας δεν θα μπορούσε να καυχιέται λέγοντας «δεν αποσύραμε έστω και έναν στρατιώτη, δεν δώσαμε έστω και μία πέτρα».

Δεν θα μπορούσε να μείνει κλειστό τόσα χρόνια το Βαρώσι.

Δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί εδώ τόσος πληθυσμός.

Δεν θα δίνονταν πλαστοί τίτλοι ιδιοκτησίας για τα εδάφη των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν απ’ εδώ με την απειλή της ξιφολόγχης.

Αν λειτουργούσε αυτό το δίκαιο, θα είχε ενωθεί προ πολλού η πατρίδα μας που μοιράστηκε στα δυο. Δεν θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα πειρατικό κράτος στον βορρά. Όταν μάλωσαν οι ελέφαντες, έτσι τσαλαπατηθήκαμε και εμείς.

Πάλι μαλώνουν εκείνοι οι ελέφαντες από πάνω μας. Ξέρουμε ότι μαλώνουν. Αλλά ακόμα δεν μάθαμε πώς να μην τσαλαπατηθούμε. Κοιτάξτε. Τι γίνεται πάλι δίπλα μας. Κτίζουν νέες ισορροπίες οι ελέφαντες που έχασαν την ισορροπία μαλώνοντας. Οι ισορροπίες έχουν και ανισορροπία.

Πάλι χάλασε η ισορροπία του Ταγίπ Ερντογάν που ήταν κολλητός με τη Ρωσία. Τελειώνει η αγάπη του με τον Πούτιν; Μέχρι εδώ ήταν ο δρόμος; Χάνεται το Ιντλίμπ το οποίο θεωρεί κάστρο του στη Συρία. Τηλεφωνεί πότε στον Πούτιν. Πότε στον Τραμπ. Διότι χάθηκε η ισορροπία. Ζητά βοήθεια.

Το Ιντλίμπ ανήκει στη Συρία. Σε ποιου τα χέρια βρίσκεται τόσα χρόνια; Των αιμοβόρων τζιχαντιστών. Και ο προστάτης τους είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνοι σκοτώνουν, σφάζουν, καίνε και βιάζουν. Ο δε Ερντογάν δίνει τα χρήματα.

Ο Πούτιν είναι έξυπνος άνθρωπος. Πριν μερικά χρόνια είπε στον Ερντογάν «πάρε αυτούς τους τζιχαντιστές και πήγαινέ τους όλους στο Ιντλίμπ». Είναι καταδικασμένος στον Πούτιν ο Ερντογάν, ο οποίος ονειρευόταν να κάνει ναμάζι στο Τέμενος Εμεβί στη Δαμασκό. Τους μετέφερε στο Ιντλίμπ. Έναν στρατό τζιχαντιστών ένοπλο, με μοντέρνο εξοπλισμό.

Ο Ερντογάν κατέρρευσε όταν ο Πούτιν του είπε «και τώρα βγάλε τους από εκεί». Του υποσχέθηκε, θα τους βγάλω του είπε, αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Δεν τους έβγαλε. Κατόπιν τούτου, ο ρωσικός στρατός κινητοποιήθηκε με τον συριακό στρατό. Και καθάρισε το Ιντλίμπ από τους τζιχαντιστές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε πολύ για να σταματήσει αυτή την επιχείρηση. Είπε πολλά στον Πούτιν. Αλλά ο Πούτιν πλέον δεν άκουγε. Στο Ιντλίμπ σκοτώθηκαν και Τούρκοι στρατιώτες. «Τους σκότωσε ο στρατός του Άσαντ», λέει ο Ερντογάν. Δεν μπορεί να πει τους σκότωσε ο ρωσικός στρατός. Αλλά άρχισε να κάνει αισθητό το παράπονό του στον Πούτιν.

Λέει παραμύθια για την Ουκρανία και την Κριμαία που είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για τον Πούτιν. Άρχισαν να βγαίνουν στον ρωσικό Τύπο άρθρα εναντίον του Ερντογάν, που δεν έβγαιναν εδώ και πολύ καιρό. Τέλειωσε άραγε αυτή η αγάπη;

Η Αμερική, που κρατάει καραούλι, είναι πολύ ικανοποιημένη απ’ αυτό. Το κέφι της θα είναι στα ύψη ειδικά μόλις πέσει στην αγκαλιά της και πάλι ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να πάρει θάρρος πλέον από τη Ρωσία. Ψάχνει τρόπους να επωφεληθεί απ’ αυτό. Και προσπαθεί να φέρει αντιμέτωπους τον ρωσικό στρατό και τον τουρκικό στρατό στη Συρία.

Πήραν αέρα τα μυαλά του Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται να λάβει στήριξη από την Αμερική, καθώς χάνει το Ιντλίμπ. Κάνει συγκέντρωση στρατού στα σύνορα, λέει. Δεν θα μείνει ατιμώρητο το αίμα των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν, λέει! Θα τολμήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία;

Για να μην βγει η Τουρκία από τη Συρία πρέπει να τολμήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Το Ιντλίμπ, που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Συρίας. Και ήταν το κάστρο που εμπιστευόταν πιο πολύ ο Ταγίπ Ερντογάν εκεί. Υπήρχε ένας τρομερός στρατός τζιχαντιστών. Με σύγχρονα όπλα και πλήρως εξοπλισμένος.

Αυτό τον κλοιό έσπασε ο ρωσικός στρατός με τον συριακό στρατό και πήραν πίσω το Ιντλίμπ. Οι οικογένειες εκατοντάδων χιλιάδων τζιχαντιστών που έφυγαν από εκεί στοιβάχτηκαν στις πόρτες της Τουρκίας. Η απώλεια του Ιντλίμπ σημαίνει γκρέμισμα των ονείρων του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία.

Μετά το Ιντλίμπ θα χαθεί και το Αφρίν και μερικές άλλες περιοχές. Είναι μια ήττα για τον Ταγίπ αυτή. Η μεγαλύτερη συντριβή που δέχτηκε. Ειδικά μετά τις τεταμένες σχέσεις του με τον Πούτιν, δεν θα μπορέσει να κρατηθεί εκεί πλέον. Είχε μπει εκεί με την έγκριση του Πούτιν και τώρα θα εκδιωχθεί και πάλι από τον Πούτιν!

Ο Ερντογάν, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορέσει να κρατηθεί και στη Λιβύη μετά τη Συρία, θα επιχειρήσει άραγε να βγάλει τον πόνο του γι’ αυτά από την Κύπρο;

Εξαρτάται και αυτό από τη στάση της Ρωσίας και της Αμερικής. Πάλι μαλώνουν οι ελέφαντες. Το όλο ζήτημα είναι να μην γίνεις γρασίδι στο μέρος που μαλώνουν οι ελέφαντες. Αν έχουμε βάλει μυαλό, καλά θα είναι…

Πηγή: Πολίτης Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube