Weather Icon
Διεθνή 10 Ιανουαρίου 2020

Daily Mail: Το Ιράν έριξε το μοιραίο Boeing – Το πέρασε για αμερικανικό βομβαρδιστικό

Daily Mail: Το Ιράν έριξε το μοιραίο Boeing – Το πέρασε για αμερικανικό βομβαρδιστικό

Νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας με τους 176 νεκρούς στο Ιράν. Το νεότερο αναφέρει πως το Ιράν, λανθασμένα, πίστεψε ότι το Boeing που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη για το Κίεβο ήταν αμερικανικό βομβαρδιστικό και γι’ αυτό εκτοξεύτηκαν εναντίον του, δυο ρωσικής κατασκευής πύραυλοι. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, επικαλούμενη δυο αναφορές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει από χθες ότι μετά την εξέταση δορυφορικών δεδομένων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμπεράνει πως το Boeing καταρρίφθηκε με δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους, ότι το είχαν «κλειδώσει» ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και ότι οι πύραυλοι πιθανόν εκτοξεύθηκαν κατά λάθος.

Το θερμικό αποτύπωμα του Boeing όπως το κατέγραψαν αμερικανικοί δορυφόροι δείχνει πως το αεροπλάνο φλεγόταν πριν συντριβεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το νέο σενάριο για τη συντριβή του Boeing στο Ιράν βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του Newsweek, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν κατέρριψε κατά λάθος το αεροπλάνο των ουκρανικών αερογραμμών και μόλις μερικές ώρες μετά το video ντοκουμέντο που δημοσιοποίησαν οι New York Times και το CNN και το οποίο φέρεται να έχει καταγράψει τη στιγμή που ο ιρανικός πύραυλος χτυπά και ρίχνει το αεροπλάνο, παρασύροντας στο θάνατο όλους τους επιβάτες του.

«Η ουκρανική πτήση που συνετρίβη έξω από την Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, χτυπήθηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα», ανέφερε το Newsweek, επικαλούμενο αξιωματούχο του Πενταγώνου και αξιωματούχο των Ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το αεροσκάφος πιστεύεται, πια, πως χτυπήθηκε από ένα ρωσικής κατασκευής Tor-M1. Πρόκειται για αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, γνωστό στο NATO ως Gauntlet, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που μίλησαν στο Newsweek. Η εκτίμηση του Πενταγώνου είναι πως το περιστατικό έγινε κατά λάθος.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι New York Times και το CNN δημοσιοποίησαν video που, όπως εκτιμάται, δείχνει ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροπλάνο στον ουρανό της Παράντ στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τους New York Times πρόκειται για το σημείο, στο οποίο το ουκρανικό Boeing με τους 176 επιβαίνοντες σταμάτησε να μεταδίδει το σήμα του, πριν συντριβεί. Στο βίντεο φαίνεται μια μικρή έκρηξη όταν ο πύραυλος χτυπάει το αεροπλάνο, το οποίο ωστόσο δεν εξερράγη. Συνέχισε να πετάει για μερικά λεπτά και έκανε στροφή προς το αεροδρόμιο, σύμφωνα πάντα με τους Times της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, ένα άλλο video ντοκουμένο είχε σοκάρει τους πάντες. Κάμερα ασφαλείας φέρεται να έχει καταγράψει, από άλλη γωνία, τη στιγμή της συντριβής του Boeing. Η ώρα στο video είναι 06:19, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου με προορισμό το Κίεβο. Η κάμερα ασφαλείας φαίνεται να είναι πολύ κοντά στο σημείου όπου συνετρίβη το Boeing, αφού ξαφνικά δημιουργείται μια δυνατή λάμψη και φλεγόμενα κομμάτια πετιούνται παντού!

Μετά την πρόσκληση από το Ιράν, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαπιστεύσουν έναν ειδικό που θα πάρει μέρος στις έρευνες. Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ιράν κάλεσε την Ουκρανία αλλά και τον Καναδά (πολλοί Καναδοί είναι ανάμεσα στα θύματα) να συμμετάσχουν επίσης στις έρευνες.

Με την Τεχεράνη να αρνείται πεισματικά πως έστω και κατά λάθος έριξε το Boeing, ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία εμφανίζονται πεπεισμένοι πως η τραγωδία οφείλεται σε έναν ιρανικό πύραυλο. Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζάστιν Τριντό, την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Για το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, η υπόθεση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της χώρας και κάλεσε τον Καναδά να «μοιραστεί» όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές. Προσκάλεσε παράλληλα την αμερικανική κατασκευάστρια του 737-800 NG «να συμμετάσχει» στην έρευνα.Ιράν

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες» για την τραγωδία να «τις διαβιβάσουν στην ιρανική επιτροπή έρευνας» άμεσα. Αναφερόμενος δε στο δημοσίευμα πως ιρανικός πύραυλος έριξε το αεροπλάνο, ο Ραμπιί στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Ο Ραμπιί κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

ΠΗΓΗ: newsit.gr, Daily Mail, CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube