REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία 27 Ιανουαρίου 2020

Τραμπ: Aρνείται τις δηλώσεις Μπόλτον για την ουκρανική υπόθεση

Τραμπ: Aρνείται τις δηλώσεις Μπόλτον για την ουκρανική υπόθεση

«Δεν είπα ποτέ στον Τζον Μπόλτον ότι η βοήθεια στην Ουκρανία συνδεόταν με τις έρευνες για τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε σήμερα ότι έθεσε όρο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ένα ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας καθαίρεσής του, τη διενέργεια έρευνας για πολιτικό αντίπαλό του, όπως δηλώνει σε ένα χειρόγραφο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον.

«Δεν είπα ποτέ στον Τζον Μπόλτον ότι η βοήθεια στην Ουκρανία συνδεόταν με τις έρευνες για τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν παραπονέθηκε γι’ αυτό την ώρα του πολύ δημόσιου τερματισμού του», επέμεινε, κατηγορώντας τον πρώην σύμβουλό του, που αποπέμφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι μοναδικός σκοπός του είναι «να πουλήσει ένα βιβλίο».

Στηριζόμενοι πάνω σε ένα χειρόγραφο αυτού του βιβλίου που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, οι New York Times αναφέρουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ομολογήσει στον Τζον Μπόλτον ότι αρνήθηκε να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκαστ. δολαρίων στην Ουκρανία, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Ρωσία, μέχρι το Κίεβο να ξεκινήσει μια έρευνα για τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, πρώην στέλεχος ενός ουκρανικού ομίλου φυσικού αερίου.

Οι Δημοκράτες αντέδρασαν γρήγορα σε αυτό το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας ζητώντας από τον Μπόλτον και άλλα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο προσωπάρχης του προέδρου Μικ Μαλβέινι, να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στη διαδικασία καθαίρεσης του δισεκατομμυριούχου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερουσία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, παρέπεμψε στις 18 Δεκεμβρίου τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο σε δίκη στη Γερουσία με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου. Όμως η καθαίρεσή του μοιάζει ελάχιστα πιθανή μετά τη δίκη, καθώς για αυτήν απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς (53 έδρες σε σύνολο 100).

Οι δικηγόροι του Τραμπ λένε πως δεν τέθηκαν όροι για τη χορήγηση της βοήθειας στην Ουκρανία, επιχειρηματολογώντας πως το πάγωμά της ήταν ανεξάρτητο από τα αιτήματα για έρευνα σχετικά με τους Μπάιντερν πατέρα και γιο. Όμως το χειρόγραφο του Τζον Μπόλτον, ο οποίος γνωστοποίησε ήδη πως είναι έτοιμος να καταθέσει στη Γερουσία αν κλητευθεί, για να αντικρούσει αυτή τη θέση.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, επικεφαλής της ομάδας των κατηγόρων στη δίκη, ανέφερε στο Twitter πως ο πρόεδρος είχε «μπλοκάρει» τα αιτήματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσει ο πρώην σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια.

«Τώρα, βλέπουμε τον λόγο: ο Μπόλτον αντικρούει απευθείας την καρδιά της υπεράσπισης του προέδρου», επέμεινε.

Για τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι η άρνηση των Ρεπουμπλικανών να καλέσουν για κατάθεση τον Τζον Μπόλτον ή άλλους μάρτυρες είναι «στο εξής ακόμη λιγότερο δικαιολογημένη».

«Η επιλογή είναι σαφής: το Σύνταγμά μας ή μια συγκάλυψη» πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube