Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 8 Ιανουαρίου 2020

Πούτιν – Ερντογάν για Λιβύη: Κοινή θέση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Πούτιν – Ερντογάν για Λιβύη: Κοινή θέση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός
© AP Photo /
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε κοινή θέση για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Σε κοινή θέση για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη κατέληξαν Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν Μόσχας – Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια «κοινή θέση» ως προς τη λιβυκή διένεξη και κάλεσαν όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε μία βιώσιμη εκεχειρία, η οποία θα υποστηρίζεται από τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις»

Παράλληλα, Πούτιν και Ερντογάν επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους για την ειρηνική διευθέτηση του συριακού ζητήματος, όπως και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά την ένταση στη Μέση Ανατολή, αμφότεροι ζήτησαν την επίλυση όλων διενέξεων με ειρηνικά μέσα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δεν παρέλειψαν δε, να αποδοκιμάσουν τόσο τις αμερικανικές ενέργειες στον Περσικό Κόλπο, όσο και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση, την προηγούμενη εβδομάδα, ενέκρινε την απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, μάλιστα, έχουν ήδη αναπτυχθεί 35 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι βέβαια, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

«Οι στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν. Και οι στρατιώτες που θα σταλούν αργότερα δεν θα εισέλθουν σε καμία μάχη», διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube