Weather Icon

Πάτησαν το κουμπί του TurkStream Πούτιν – Ερντογάν (βίντεο)

Πάτησαν το κουμπί του TurkStream Πούτιν – Ερντογάν (βίντεο)

Δίωρη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Στην τελετή εγκαινίων, παρευρέθηκαν επίσης ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ μετά από τα εγκαίνια, ο κ. Ερντογάν θα παραθέσει δείπνο στους ηγέτες Ρωσίας, Σερβίας και Βουλγαρίας.

Η τελετή συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς οι ηγέτες πάτησαν το κουμπί για τη δημιουργία ενός αγωγού 930 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και στα νότια ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε πως η επιτυχής εφαρμογή του πρότζεκτ του αγωγού Turkstream μαρτυρά τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Παράλληλα, επισήμανε πως η παροχή φυσικού αερίου μέσω του συγκεκριμένου αγωγού θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου «Turkstream» o Ταγίπ Ερντογάν έκανε ειδική αναφορά στη Μεσόγειο ξεκαθαρίζοντας ότι «η Τουρκία έχει δικαίωμα λόγου για κάθε σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο».

Επανέλαβε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι οποιοδήποτε project δεν περιλαμβάνει την Άγκυρα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. «Η Μεσόγειος είναι πεδίο συνεργασίας και όλα πρέπει να γίνουν με δίκαιο τρόπο» έσπευσε να συμπληρώσει, στέλνοντας μηνύματα προφανώς για τον αγωγό EastMed.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν και ο κ. Ερντογάν είχαν συνομιλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, καθώς και για διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο αγωγός TurkStream 

Ο TurkStream είναι ένας διπλός αγωγός μήκους 570 μιλίων (917 χιλιομέτρων), ο οποίος θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία. Αποτελείται από δύο σκέλη, ένα για την παροχή αερίου στην Τουρκία και ένα άλλο για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύο παραθαλάσσιοι παράλληλοι αγωγοί θα διέρχονται από την πόλη Ανάπα της Ρωσίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς τον τερματικό σταθμό του Λουλέ Μπουργκάς στην Τουρκία.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ είχε προαναγγείλει ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει μέσα από τον αγωγό TurkStream μέσα σε λίγες ημέρες.

Πηγή: Philenews/sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube