Weather Icon
ΗΠΑ , Συρία , Τουρκία 3 Αυγούστου 2019

Strator : Ο εμφύλιος στη Συρία και ο κίνδυνος πολέμου στο Ιράν

Γιατί η ειρήνη στην περιοχή παραμένει άπιαστο όνειρο. Η αναποτελεσματική πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.


Την ώρα που ΗΠΑ και Ιράν ρισκάρουν να ξεσπάει ολοκληρωτικός πόλεμος με το «παιχνίδι του δειλού» που παίζουν στην Περσικό Κόλπο, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων τους εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία.
Ο σύμμαχος του Ιράν και πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο πριν από δυο χρόνια, όμως η νίκη του δεν ήταν ολοκληρωμένη. Ο αλ Άσαντ εξασφάλισε τον θρόνο του, όμως εξακολουθεί να μην ελέγχει δυο μεγάλα τμήματα της χώρας.
Ο τουρκικός στρατός και οι ένοπλοι αντάρτες ελέγχουν τα βορειοδυτικά. Οι, κυρίως, Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με την στήριξη ενός μικρού αλλά απροσδιόριστου αριθμού αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών ειδικών δυνάμεων, ελέγχουν την περιοχή βορειοδυτικά του ποταμού Ευφράτη κοντά στο τρίγωνο των συνόρων Συρίας-Τουρκίας-Ιράκ. Ο αλ Άσαντ έχει πει πως δεν θα εγκαταλείψει τον αγώναμέχρι και οι δυο περιοχές να επιστρέψουν στην κυριαρχία του. Το μόνο άλλο μέρος της χώρας που βρίσκεται υπό ξένη κατοχή είναι τα Υψίπεδα του Γκολάν, όμως ο αλ Άσαντ δεν είναι σε θέση να εκδιώξει τους Ισραηλινούς.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube