Weather Icon

Όλο και πιο κοντά η γαλλική στρατιωτική βάση στην Κύπρο (vid)

Όλο και πιο κοντά η γαλλική στρατιωτική βάση στην Κύπρο (vid)

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να προχωρά το ζήτημα της γαλλικής στρατιωτικής βάσης  στην Κύπρο και ευρύτερα των στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Λευκωσία προς το Παρίσι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ.
Ατζέντα φαίνεται να υπάρχει και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Pesco, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αμυντική βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (7/9) θα βρίσκεται στην Κύπρο, ο Γάλλος υπουργός  Εξωτερικών, ο οποίος θα παρευρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για διαβουλεύσεις στην παρουσία και των υπουργών Άμυνας και Ενέργειας.
Αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα η γαλλική Total, φαίνεται να έχει κάνει ξεκάθαρο στον κ. Λακκοτρύπη ότι θέλει να συμμετέχει σε όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Το υπουργείο Ενέργειας αντιμετωπίζει την εξέλιξη αυτή ως μια πολιτική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε σχέση με την συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Γερμανό ομόλογο του, την ερχόμενη Δευτέρα (10/9) θα αφορά σε σημαντικό βαθμό το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά.
Η Λευκωσία εμφανίζεται έτοιμη να «ηχήσει» το καμπανάκι του Κυπριακού ενόψει των έντονων προσπαθειών που καταβάλλει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ για ενεργοποίηση της διαδικασίας για την τελωνειακή αναβάθμιση Τουρκία – Ε.Ε.


Στην Κύπρο ο Γάλλος ΥΠΕΞ – Το “μενού” της επίσκεψης
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριά.
Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Κύπρου, θέματα ενέργειας και άμυνας, ευρωπαϊκά θέματα και η κατάσταση στην περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα.
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ εξάλλου αναφέρει ότι με γοργούς ρυθμούς φαίνεται να προχωρά το ζήτημα της γαλλικής στρατιωτικής βάσης  στην Κύπρο και ευρύτερα των στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Λευκωσία προς το Παρίσι. Ατζέντα φαίνεται να υπάρχει και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Pesco, δεδομένου ότι η Γαλλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αμυντική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Λε Ντριά θα γίνει δεκτός στις 10:30 από τον Πρόεδρό της Δημοκρατίας.Παρόντες, στην συνάντηση θα είναι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.
Ακολούθως, στις 11:30 ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.Στις 13:30 οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.
Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας θα συναντηθεί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Το απόγευμα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ θα απομείνει στον τέως Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, το παράσημο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Γάλλου Πρέσβη στη Λευκωσία.
Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube