Weather Icon

Τουρκικά πολεμικά πλοία καθήλωσαν το γεωτρύπανο της ENI στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ

Τουρκικά πολεμικά πλοία καθήλωσαν το γεωτρύπανο της ENI στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ
Τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν σε άσκηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου να αλλάξει πορεία 

Τέσσερα τουρκικά αντιτορπιλικά έχουν σταματήσει την πλεύση του γεωτρύπανου Σάπιεμ 1200 προς το στόχο Σουπιά του οικοπέδου 3. Το γεωτρύπανο βρίσκεται καθηλωμένο από χθες το βράδυ στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. 
Καθώς η πλατφόρμα κινούνταν στο δυτικό άκρο της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να προσεγγίσει τον ερευνητικό στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο τεμάχιο «3» προσεγγίστηκε από πολεμικό πλοίο της Τουρκίας το οποίο κάλεσε τον κυβερνήτη του πλοίου να αλλάξει πορεία. Το Saipem 1200 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σταματημένο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο (γεωγραφικό μήκος 34 μοίρες ανατολικά) ενώ παραπλεύρως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π» υπάρχει ισχυρή τουρκική παρουσία με τέσσερα πολεμικά πλοία.
Ο «Π» επικοινωνώντας με διπλωματικές πηγές ενημερώθηκε πως από την αρχή της ξεδίπλωσης της κρίσης οι αρχές του κυπριακού ΥΠΕΞ βρίσκονται σε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και την εταιρεία ΕΝΙ ενώ στις 12 το μεσημέρι θα προβεί σε δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Το θαλάσσιο τεμάχιο «3» δεν αποτελεί αμφισβητούμενο σημείο εκ μέρους της Άγκυρας (σ.σ. όπως το «6» που η Άγκυρα υποστηρίζει πως εκτείνεται εντός της υφαλοκρηπίδας της) και η εν λόγω κίνηση της Άγκυρας θεωρείται από πηγές που ενημέρωσαν τον «Π» ως ξεκάθαρη πράξη επιθετικότητας με σκοπό να οδηγήσει στη ματαίωση της ερευνητικής γεώτρησης στο «3» και στο στόχο «Σουπιά».

Πηγή: http://politis.com.cy/article/tourkika-plia-parenochlisan-to-geotripano

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube