Weather Icon

Μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» για ακόμη μια φορά και η Βόρειος Ήπειρος – Διαβάστε το πακέτο συμφωνίας Ελλάδος- Αλβανίας

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα αποποιηθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και συνάμα την Βόρειο Ήπειρο και ότι στοιχεία έχουν απομείνει εν δυνάμει μέχρι σήμερα.
Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν αποφασίσει να επιλύσουν μια και καλή τις διαφορές τους. Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει ακριβώς την συμφωνία κυρίως στο θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μπορεί επίσημα να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα το πακέτο συμφωνίας από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Αλβανία ο Bushati σε τηλεοπτικές εκπομπές έχει ήδη αναφέρει τι περιλαμβάνει η συμφωνία.
Ανάμεσα σε αυτό ήταν και η υπογραφή της μη αναγνώρισης του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε στιγμή και να δημιουργηθεί ξανά η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Από ότι φαίνεται μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» και η Βόρειος Ήπειρος.
Διαβάστε παρακάτω τι περιέχει η συμφωνία συμφωνία με τις δηλώσεις Bushati:
1. Εμπόλεμη Κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η εμπόλεμη κατάσταση είναι σε ισχύ από το 1940, που τότε τα ιταλικά στρατεύματα επιτέθηκαν μέσω της Αλβανίας στην Ελλάδα. Απ’ ό, τι φαίνεται η Ελλάδα θα καταργήσει την Εμπόλεμη Κατάσταση.
2. Οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων. Απ’ ό, τι φαίνεται η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ από τα 6 ν.μ που είναι τώρα. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12.νμ Αυτό θα ανοίξει το δρόμο και για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας τόνισε επανειλημμένα, ότι έχει συμφωνηθεί η συζήτηση του θέματος αλλά το τεχνικό κομμάτι θα το αναλάβουν οι εμπειρογνώμονες. Ο Bushati τόνισε ότι η νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα θα διαφέρει από την συμφωνία του 2008 και ότι η Αλβανία δεν χάνει ούτε ένα εκατοστό θαλάσσιου χώρου από αυτήν την συμφωνία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube