Weather Icon

Το σκοτεινό παρελθόν της ρωσικής ολιγαρχίας

Πολλοί τους θαυμάζουν. Συχνά γίνονται πρωτοσέλιδα για την χλιδάτη ζωή τους. Ασχολούνται συχνά με αγαθοεργίες προκαλώντας συνακόλουθα θετικά σχόλια από μέσα ενημέρωσης και δημόσιους φορείς. Σε πολλές χώρες αποτελούν, η επιδιώκουν να φαίνονται, σαν στυλοβάτες της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
Ποια όμως είναι η πραγματικότητα γύρω από πολλούς από τους Ρώσους Ολιγάρχες; Πως βρέθηκαν ξαφνικά με τόσα εκατομμύρια στα χέρια τους; Οι περιουσίες αυτές δημιοουργήθηκαν με ορθόδοξο τρόπο και με διάφανες διαδικασίες; Κάποιοι μελετητές κάνουν λόγο για “πειρατοποίηση της Ρωσίας” και για ένα εξαιρετικά σκοτεινό παρελθόν που φθάνει μέχρι τις ημέρες του νεκρού πλέον Σοβιετικού καθεστώτος. Ένας ευνοιοκρατικός κομμουνισμός δηλ. έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία των τεράστιων περιουσιών που σήμερα ανθίζουν κάτω από έναν απόλυτο καπιταλισμό…
Βρέθηκα προ καιρού σε μιά ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Μόσχα με θέμα τις παρακομματικές και έκνομες οικονομικές δραστηριότητες διαφόρων κυκλωμάτων στη διάρκεια του σοβιετικού συστήματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της μετα-σοβιετικής οικονομικής «ολιγαρχίας» και στο βαθμό που τα μέλη της υπήρξαν – αναπάντεχα και εντελώς αντιδεοντολογικά – προϊόντα της κομμουνιστικής εποχής. Τα αποτελέσματα των εισηγήσεων και παρεμβάσεων υπήρξαν πραγματικά εντυπωσιακά.

για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube