REAL TIME |

Weather Icon

Υπόθεση Siemens: Είναι η Ελλάδα ένα αποτυχημένο κράτος;

Αποζημίωση 1,7 δις ευρώ σε δεκαεπτά χώρες, στην Ελλάδα 11 χρόνια δεν γίνεται καν δίκη

Το 2006 ξεσπάει το παγκόσμιο σκάνδαλο Siemens και ενεργοποιούνται τα νομικά αντανακλαστικά από διάφορες χώρες για την άσκηση αγωγών και διεκδίκηση αποζημιώσεων. 
Η Siemens πληρώνει σε αποζημιώσεις 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαεπτά χώρες και στην Ελλάδα, δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη, δεν καταδικάστηκε κανείς. Το ελληνικό κράτος υπέγραψε έναν «λεόντειο» εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρεία, χωρίς ποτέ να κινηθεί νομικά εναντίον της και χωρίς να έχει προσδιοριστεί το ύψος της ζημιάς του ελληνικού δημοσίου. 
Η ελληνική εκδοχή του σκανδάλου της SIEMENS δεν προέκυψε με πρωτοβουλία ελληνικών κυβερνήσεων ή της ελληνικής δικαιοσύνης. Όταν άνοιξε και ο φάκελος «Ελλάδα» στην Γερμανία, αποκαλύφθηκε και η δωροδοκία κομμάτων, ελληνικών αρχών και αξιωματούχων. Η πολιτική διάσταση του σκανδάλου της Siemens οδηγήθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο συγκάλυψης και συμψηφισμού, αφού ουδείς πολιτικός παραπέμφθηκε από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν προσδιορίστηκε ποτέ με ακρίβεια το ύψος της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου (η εξεταστική επιτροπή το «εκτίμησε» στα 2 δις ευρώ), ούτε έγινε ουσιαστική συζήτηση για τη ροή του μαύρου χρήματος στα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 για τη συνέχεια AV

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube