Weather Icon

ΗΠΑ προς Αθήνα: «Πάρτε μέτρα για το μαύρο χρήμα»

ΗΠΑ προς Αθήνα: «Πάρτε μέτρα για το μαύρο χρήμα»
Μάρκου Αγης 
Σύμφωνα με το State Department η Ελλάδα δεν εφαρμόζει αυτή τη στιγμή ένα σύστημα για μεγάλης αξίας συναλλαγές

Το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν κατατεθεί από Ελληνες σε μεγάλη ελβετική τράπεζα ποσά ύψους 67 εκατ. ελβετικών φράγκων και το δεύτερο εξάμηνο ποσά 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων
Την υιοθέτηση ενός συστήματος που θα ελέγχει επαρκώς τις μεγάλες ροές κεφαλαίων που είναι ύποπτες για την τέλεση αδικημάτων, τόσο φορολογικών όσο και ποινικών, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, ζητεί από την Ελλάδα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στη σχετική ετήσια έκθεσή του, το State Department σημειώνει ότι η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχει επηρεάσει την ποιότητα των εκθέσεων που υποβάλλουν οι τράπεζες στην «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», όπως είναι το πλήρες όνομά της.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει αυτή τη στιγμή ένα σύστημα για μεγάλης αξίας συναλλαγές. Ειδικότερα, υπάρχει μόνο υποχρέωση για πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 ευρώ για ιδιώτες και άνω των 500 ευρώ για επαγγελματίες, με κάρτες, επιταγές ή ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων για τους ιδιώτες.

Επίσης, όλα τα πιστωτικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυμάτων πληρωμών, πρέπει να «ραπορτάρουν» σε μηνιαία βάση όλες τις εκτελέσεις εμβασμάτων προς το εξωτερικό. Η νομοθεσία ορίζει ότι μεταφορές άνω των 100.000 ευρώ εξετάζονται κατά προτεραιότητα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Οι προτάσεις
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει στην έκθεσή του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τα εξής:
  • Προσαρμογή του νόμου περί κινητών αξιών, ώστε να μην επιτρέπεται η έκδοση τίτλων-µεριδίων στον κοµιστή (bearer shares).
  • Πρέπει να συνεχίζει να αποτρέπει την εισαγωγή λαθραίου συναλλάγματος στα χερσαία σύνορά της.
  • Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι εταιρείες που λειτουργούν κάτω από ειδικά οικονομικά/φορολογικά καθεστώτα θα πρέπει να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς ελέγχων με όλους τους υπόλοιπους κλάδους.
  • Επίσης πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι έλληνες κάτοικοι της χώρας θα υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς οικονομικούς ελέγχους, αλλά και να καθιερώσει τους ίδιους ελέγχους στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Το Περιουσιολόγιο

Ενα βήμα προς την παραπάνω κατεύθυνση είναι το Περιουσιολόγιο, το οποίο ετοιμάζει αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να «τρέξουν» έλεγχοι σε βάθος 15ετίας για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι αυτοί όταν ξεκινούν θα ολοκληρώνονται μέσα σε μία εβδομάδα. Εκπτωση στον φόρο θα παρέχεται μόνο σε όσους επενδύσουν τις «μαύρες» καταθέσεις σε ακίνητα.Αντιθέτως, δεν θα παρέχεται κανένα bonus για επαναπατρισμό των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η σχετική ρύθμιση για τη 15ετία θα προωθηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, με στόχο την επίσπευση των ελέγχων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει επίσης να συνδεθεί και με την αγορά άλλων CD φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό. Σημειώνεται πως η σημερινή νομοθεσία προβλέπει τον έλεγχο των δηλώσεων έως και 10 χρόνια πίσω.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube