Weather Icon
Γενικά θέματα 13 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση του μυθιστορήματος: «Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα»

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το περασμένο Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Δήμου Κατερίνης, η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μέλιου Πίτσια «Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα». Η έκδοση του μυθιστορήματος,  που μόλις κυκλοφόρησε, έγινε από τον εκδοτικό οίκο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας, εκδότης και ο Αντώνης Μπιτσιάνης, φιλόλογος, συγγραφέας. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Ελένη Τζάγκα, εκπαιδευτικός αγγλικής φιλολογίας, η οποία και άνοιξε την εκδήλωση διαβάζοντας ένα απόσπασμα του μυθιστορήματος και παρουσιάζοντας τα βιογραφικά των παρουσιαστών.

Η παρουσίαση άνοιξε με μουσική. Έπαιξε πιάνο η πιανίστα Όλγα Καπασακαλίδου και τραγούδησε η Δήμητρα Σάββα. Στη συνέχεια ο Σάββας Καλεντερίδης έκανε τη γενική παρουσίαση του μυθιστορήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. Αποτελεί ένα λογοτέχνημα υψηλού επιπέδου με το συγγραφέα να διατρέχει με εξαιρετική ευαισθησία και μαεστρία διαδρομές ενός αιώνα στην ιστορία ενός μακεδονικού χωριού, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό στη φαντασία μας έναν κόσμο και μια κοινωνία που πέρασε ανεπιστρεπτί. Η γραφή του συγγραφέα, η καλλιέπεια και η τέχνη του λόγου θα τον κατατάξουν ανάμεσα στους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής μας.
Η παρουσίαση συνεχίστηκε με τον εκλεκτό φιλόλογο και συγγραφέα, συμπολίτη μας Αντώνη Μπιτσιάνη. Αυτός έκανε μια εμπεριστατωμένη και πλήρη ανάλυση της θεματολογίας και της γλώσσας του μυθιστορήματος. Σημείωσε ότι ο συγγραφέας κάνει ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, την ιστορία και την παράδοση, τη φαντασία και την πραγματικότητα. Μέσα από απίστευτους ηρωισμούς και οδυνηρές θυσίες, αβάσταχτους πόνους και λυτρωτικές χαρές αναδύεται ένας κόσμος γεμάτος γοητεία και μυστήριο, που πρέπει να μην αφήσουμε να ξεχαστεί. Όλα αυτά μέσα σε μια οργιώδη φύση που αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις, ευφραίνει και διδάσκει. Όσο για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, αυτή είναι πλούσια και ευέλικτη, ρωμαλέα και ευρηματική. Δένει απόλυτα με το περιεχόμενο και δημιουργεί πειστικά την ατμόσφαιρα της εποχής. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που θέλγει.  
Στη συνέχεια της παρουσίασης ο συγγραφέας Μέλιος Πίτσιας σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι έγραψε το βιβλίο σε ώρες αθεράπευτης νοσταλγίας για την αυθεντική λογοτεχνία, που σήμερα είναι παγιδευμένη στο δόκανο της ανελέητης εποχής μας. Εξήγησε πως έφτασε στην απόφαση αυτή και πως προσπάθησε να συνδέσει την πραγματικότητα με το όνειρο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την Όλγα Καπασακαλίδου να παίζει στο πιάνο και να τραγουδάει εκπληκτικά ένα ποντιακό, δημοτικό τραγούδι.
Ακολουθείστε το “Ο.Β.” στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook 
 

http://www.olympiobima.gr/paroysiasi-toy-mythistorimatos-teleytaio-deipno-sti-myrna

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube