REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 11 Ιουνίου 2015

Αυξάνει συνεχώς η πίεση προς την Αθήνα για άμεση συμφωνία

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντησή του Τσίπρα- Γιούνκερ στις Βρυξέλλες – Εργαζόμαστε για συμφωνία που θα φέρει την ανάκαμψη της Ελλάδας δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Εργαζόμαστε μαζί με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος» ήταν η δήλωση Τσίπρα.
Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, ο Γιούνκερ εξήγησε στον Αλ.Τσίπρα την πιθανή διαδικασία με τους εταίρους για μια αμοιβαία επωφελή λύση έγκαιρα.
Νωρίτερα, μήνυμα για επίσπευση των διαπραγματεύσεων είχε στείλει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για παιχνίδια, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να υπάρξει συμφωνία άμεσα.
Εκτιμάται ότι η δήλωση Γιούνκερ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν του Τουσκ, θέτοντας νέο ορόσημο για μια συμφωνία στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό σκέλος της συμφωνίας. Το επόμενο βήμα είναι η εξειδίκευση των προτάσεων στα τεχνικά κλιμάκια. 

«Βόμβα» από το ΔΝΤ
Ωστόσο, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες (major differences) και ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Δηλώσεις πριν τη συνάντηση


Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής,  θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.     

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. 

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

Επαφές Τσίπρα με ηγέτες και αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής


Λίγο μετά τις 12:20 το μεσημέρι της Πέμπτη ο ελληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους άλλων χωρών. 

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συνομιλήσει με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντιλμα Ρούσεφ και τον αντιπρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Νριάζ Κανέλ, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορά καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν.

Χθες λίγο πριν την συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με Μέρκελ – Ολάντ ο πρόεδρος της Κομισιόν επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον κ. Τσίπρα διαψεύδοντας τις διαρροοές που μιλούσαν και ψυχρό κλίμα και αμφίβολη συνάντηση.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube