Weather Icon

FT: Rachman: H ωμή αλήθεια για την τραγωδία στη Μεσόγειο

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύσκολα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία καταμερισμού των βαρών για το μεταναστευτικό. Οι τρεις δύσκολες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και η άνοδος της λαϊκιστικής Δεξιάς. Η Λιβύη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Όταν δώδεκα άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες στην επίθεση στο Charlie Hebdo στο Παρίσι νωρίτερα το 2015, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Γαλλίας για να εκφράσουν τη συμπόνια τους και να διαμαρτυρηθούν.
Είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει ανάλογη έκφραση δημόσιας συγκίνησης ως απάντηση στους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών που πνίγηκαν στη Μεσόγειο την Κυριακή, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, το μέγεθος της τραγωδίας και η προβολή των ανθρώπινων ιστοριών πίσω από τα νούμερα μπορεί τελικά να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που έχουν επιλέξει να αγνοούν τα τελευταία χρόνια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζήτησαν χθες το ζήτημα στις Βρυξέλλες και εισάκουσαν τις ιταλικές εκκλήσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Όμως η ανάληψη δράσεων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ο λόγος είναι πως όλες οι πιθανές επιλογές με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι ηγέτες της Ε.Ε. παραμένουν μη ελκυστικές, κάνοντας τους πολιτικούς διστακτικούς στο να εμπλακούν ενεργά στο πρόβλημα. Οι βασικές επιλογές είναι οι εξής:

1) Αύξηση των περιπόλων και εντοπισμός περισσότερων μεταναστών

Η φυσική ανθρώπινη αντίδραση είναι πως οι τραγωδίες αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και πρέπει να σταματήσουν. Η ιταλική απόφαση, μετά από πίεση της Ε.Ε., να περιορίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης έχει οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στη θάλασσα.
Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube