REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 12 Φεβρουαρίου 2015

FT : Αναζητώντας τον ελληνικό συμβιβασμό

Μια πρόταση τριών σημείων για τον ελληνικό συμβιβασμό -ξεκινώντας με την κοινή πλέον παραδοχή ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει αναδιοργάνωση το 2010. Γιατί το περίγραμμα του συμβιβασμού είναι οικονομικά προφανές αλλά πολιτικά θολό.

Ένας εναντίον 18. Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονταν για να ακούσουν τι θέλει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο προσέφευγαν σε μαξιμαλιστική ρητορική. Πίσω από τον θόρυβο όμως, είναι αξιοσημείωτο το πόσες πολλές φωνές δείχνουν να συγκλίνουν προς έναν λογικό συμβιβασμό.
Πρώτα όμως, μια αντιδραστική άποψη: Ο Daniel Gros έγραψε ότι είναι μύθος πως η Ελλάδα υφίσταται υπερβολική λιτότητα. Η εξυπηρέτηση του χρέους ως μερίδιο του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή, οπότε το χρέος δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο παρουσιάζεται, λέει.

Επιπλέον, άλλες χώρες (αναφέρει το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Νορβηγία στην δεκαετία του 1990), έχουν περάσει ανάλογα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα στο παρελθόν με εκείνα που ζητούνται από την Ελλάδα. Ο χαμηλός συντελεστής εξυπηρέτησης του χρέους, όμως, προκύπτει με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν, όπως συμφώνησαν οι πιστωτές σε προηγούμενη συμφωνία για το χρέος –αλλά αν ακυρωθεί το πρόγραμμα, όπως θέλει η Αθήνα, αυτό μπορεί να μην γίνει.

Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube