Weather Icon

Stratfor : Ο εθνικισμός, ο Ντράγκι και η κρίση της Ευρώπης

Stratfor : Ο εθνικισμός, ο Ντράγκι και η κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης με την ποσοτική χαλάρωση, αλλά δεν θα καταστεί αδελφότητα εθνών. Απουσιάζει η ενότητα για κρίσιμα θέματα όπως η Ρωσία ή η αντιμετώπιση του Ισλάμ. Οι διαφορές με τις ΗΠΑ.

Πρόσφατα έγραψα για την κρίση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού και του προβλήματος του ευρωπαϊκού εθνικισμού.

Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας μου δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθώ και πάλι με το ζήτημα του ευρωπαϊκού εθνικισμού, αυτή τη φορά από την οπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χρησιμοποιώντας έναν όρο που μόνο οι οικονομολόγοι θα μπορούσαν να εφεύρουν: την ποσοτική χαλάρωση.

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης έχουν πλημμυρίσει την τελευταία εβδομάδα με διαρροές αναφορικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας νατονώσει την προβληματική ευρωπαϊκή οικονομία, με την εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης. Το θέμα, που έφερε πρώτα στο φως το Der Spiegel και ακολούθησαν άλλα ΜΜΕ, δεν έχει διαψευσθεί από κανέναν στην ΕΚΤ, ούτε από κάποιον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ως εκ τούτου μπορούμε να πούμε ότι είναι μια επίσημη διαρροή, διότι γνωστοποιεί σε όλους τι έρχεται, πριν από την επίσημη ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας.
Το σχέδιο είναι μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη, αυξάνοντας το ποσό του διαθέσιμου χρήματος.
Ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό τους για διάφορα projects που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αυξήσουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την ανεργία. Αντί να πωλούν ομόλογα στην ανοικτή αγορά, κίνηση που θα πυροδοτούσε αύξηση των επιτοκίων, τα ομόλογα πωλούνται στις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών τις ευρωζώνης, που έχουν τη δυνατότητα να τυπώσουν νέο χρήμα. Το χρήμα στη συνέχεια μεταφέρεται στο θησαυροφυλάκιο. Και καθώς υπάρχει περισσότερο χρήμα που ρέει στο σύστημα, περιορίζονται οι υφέσεις που οφείλονται στην έλλειψη κεφαλαίου. Γι’ αυτό και το μέτρο ονομάζεται ποσοτική χαλάρωση.
Οι ΗΠΑ το έκαναν αυτό το 2008. Πέραν του κρατικού χρέους, η Federal Reserve αγόρασε επίσης εταιρικό χρέος.
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube