Weather Icon

Προκλητικός ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε.: «Το ψήφισμα του ΕΚ δεν έχει καμιά ισχύ για την Τουρκία»

Την ίδια τύχη που είχαν και παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν θα έχει και αυτό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ αντιδρώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι για την Τουρκία δεν έχει καμιά ισχύ.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου πριν την έγκριση του ψηφίσματος καταδίκης των τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μποζκίρ ανέφερε ότι “υποβλήθηκε ένα ψήφισμα που έχει το χαρακτήρα άσκησης πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

“Κατά τις επαφές μου στις Βρυξέλλες συζητήσαμε τόσο με την κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και με τον υπεύθυνο Επίτροπο Διεύρυνσης Τζοχάνες Χαν ότι είναι λάθος αυτό το ψήφισμα και ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος.

Κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες, αλλά όπως αντιλήφθηκα αυτό το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα και θα γίνει αποδεχτό.

Από πλευράς Τουρκίας με όλο τον σεβασμό και την κατανόηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό το ψήφισμα θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και άλλα παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν.

Από δικής μας πλευράς δεν έχει καμιά ισχύ. Έπειτα από την αποδοχή αυτού του ψηφίσματος όταν παραδοθεί στους αντιπροσώπους μας στις Βρυξέλλες θα επιστραφεί.

Σε αυτό το επίπεδο δεν έχει άλλη σημασία από αυτήν”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους η Τουρκία, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της και αποκάλυψε την επεκτατική της πολιτική, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και εντείνεται με την προκλητική εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας, πράξη που υπονομεύει την κρατική μας υπόσταση, εντείνει την κρίση στην περιοχή και αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την επιθετική διάθεση της Άγκυρας.  Η Τουρκία, συνέχισε, αποτελεί παράγοντα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε αναφορά του το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής για τις επετείους της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της θυσίας του Κυριάκου Μάτση, τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τα ψηφίσματα 541 και 550, αποδοκιμάζει τη μονομερή ανακήρυξη του παράνομου κράτους, την οποία θεωρεί νομικά άκυρη, και καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν άλλο κυπριακό κράτος.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι ως Βουλή επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας θέση για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα τερματίζει την κατοχή και κάθε άλλη επιδρομική ενέργεια της Τουρκίας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της Δημοκρατίας.

Πολυτεχνείο

Εξάλλου, σε αναφορά για την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ο κ. Ομήρου είπε ότι ως Βουλή αποτίουμε φόρο τιμής στην ηρωική ελληνική νεολαία, αλλά και σε κάθε Έλληνα που, αψηφώντας τον ολοκληρωτισμό και την καταπίεση της χούντας, τόλμησε να αντισταθεί στη δικτατορία και να ξεσηκωθεί για την ανατροπή της και δεσμευόμαστε να διαφυλάσσουμε τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Μνήμη Κυριάκου Μάτση

Επίσης ο κ. Ομήρου είπε ότι στις 19 Νοεμβρίου τιμούμε τη μνήμη του εκ των κορυφαίων εθνικών μας ηρώων Κυριάκου Μάτση, ο οποίος είπε υπήρξε από τα πρώτα μέλη που στρατολογήθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και το 1956 συνελήφθη από τους Άγγλους και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, στην απόπειρα δωροδοκίας του από το στρατάρχη Χάρντινγκ απάντησε με το ιστορικό «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Κυριάκος Μάτσης απέδρασε από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως της Κοκκινοτριμιθιάς και συνέχισε τη δράση του εναντίον των αποικιοκρατών.

Στις 19 Νοεμβρίου 1958 το κρησφύγετο του στο Δίκωμο προδόθηκε και ο ίδιος αρνούμενος να παραδοθεί, έπεσε μαχόμενος, παίρνοντας τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων μας.

Ακολούθως η Βουλή τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Κυριάκου Μάτση, των ηρώων του Πολυτεχνείου και όλων όσοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον της χούντας των Αθηνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ/CNA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube