Weather Icon
Ισλάμ , Κοσσυφοπέδιο 18 Οκτωβρίου 2014

Επέστρεψε στο Κόσοβο ο 8χρονος «τζιχαντιστής»

Επέστρεψε στο Κόσοβο ο 8χρονος «τζιχαντιστής»

REUTERS/HAZIR REKA
Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι (φωτ. αρχείου).
Έπειτα από επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου, επέστρεψε στην μητέρα του, στην Πρίστινα ο 8χρονος που είχε απαχθεί τον Ιούνιο από τον πατέρα του, έναν κοσοβάρο τζιχαντιστή που πήγε στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ο οποίος επιβεβαίωσε την επιχείρηση και περιορίστηκε να πει πως αυτή διεξήχθη με τη συνδρομή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κοσόβου εντόπισαν και διασφάλισαν την επιστροφή με ασφάλεια στο Κόσοβο του Έριον Ζένα, που επέστρεψε στη μητέρα του» ανέφερε ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι σε ένα δελτίο τύπου, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την επιχείρηση.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για την οποία απαιτήθηκε λεπτομερής σχεδιασμός» είπε.
«Τον Ιούνιο του 2014, οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ενημερώθηκαν ότι ένας υπήκοος του Κοσόβου, ο Άρμπεν Ζένα, έφυγε για τη Συρία παίρνοντας μαζί του το γιο του ηλικίας 8 ετών παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας» διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο Έριον Ζένα είχε απαχθεί από τον πατέρα του πριν από 5 μήνες. Το παιδί έφθασε στην Πρίστινα αεροπορικώς χθες το βράδυ. Τον υποδέχθηκε η μητέρα του, Πρανβέρα, και η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχάγκα.
«Η επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη» τόνισε η τελευταία σε ένα δελτίο τύπου.
Ο Έριον «είχε οδηγηθεί εκεί προκειμένου να ενταχθεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση που πολεμά στη Συρία και το Ιράκ, χωρίς τη συναίνεση της μητέρας» του, πρόσθεσε η πρόεδρος του Κοσόβου και διευκρίνισε ότι η ίδια ενέκρινε την επιχείρηση «παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους που ενείχε».
«Είναι η ομορφότερη ημέρα για εμένα, ελπίζω ότι καμία μητέρα δεν θα αντιμετωπίσει» κάτι τέτοιο ξανά, δήλωσε η μητέρα του Έριον στον Τύπο.
Η τύχη του μικρού αγοριού προκάλεσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο Κόσοβο, οι κάτοικοι του οποίου στάθηκαν στο πλευρό της μητέρα και ενέτειναν τις εκκλήσεις για επιστροφή του.
Η Πραβένα Ζένα είχε απευθύνει έκκληση δημοσίως. Σύμφωνα με εκείνη ο πατέρας του Έριον την είχε κοροϊδέψει κάνοντάς την να πιστέψει ότι πήγαινε το παιδί εκδρομή.
Πατέρας και γιος μετέβησαν στην Αλβανία και από εκεί πήραν το αεροπλάνο για Τουρκία προκειμένου να ταξιδέψουν προς τη Συρία.
Την περίοδο που βρισκόταν στη Συρία, οι εικόνες του μικρού Έριον με το ένα δάκτυλο υπερυψωμένο, το σήμα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή να παίζει με άλλα παιδιά στις κατεστραμμένες από τις συγκρούσεις περιοχές στις οποίες είχαν αναρτηθεί οι σημαίες του Ισλαμικού Κράτους, κυκλοφορούσαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις συγγενών του παιδιού στο BBC ο 8χρονος είναι ακόμη μπερδεμένος και δεν μιλάει πολύ, ενώ όπως έγινε γνωστό ο πατέρας του παιδιού δεν γνωρίζει πως ο γιος του επέστρεψε σπίτι καθώς είναι στο Ιράκ όπου πολεμάει με τους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοσόβου, περίπου 150 Κοσοβάροι έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών της Συρίας. Οι δεκαέξι εξ αυτών έχουν σκοτωθεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube