Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Ισραήλ 14 Ιουλίου 2014

Stratfor: Αδιέξοδο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ αν επιχειρήσει μια εκτεταμένη επίθεση στη Γάζα. Οι τρεις τακτικοί στόχοι και η δυσκολία εκπλήρωσης. Η στρατηγική των «ισλαμιστών». Γιατί οι αεροπορικές επιθέσεις δεν αρκούν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε να μιλήσει ευθέως για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, δήλωσε όμως πως υπάρχουν και άλλες φάσεις στην επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» (Operation Protective Edge), η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Νετανιάχου προσέθεσε πως αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είναι «μια δύσκολη, σύνθετη και περίπλοκη επιχείρηση».
Πρόκειται για μια συγκρατημένη δήλωση. Η έκταση μιας ισραηλινής (χερσαίας) επέμβασης στη Γάζα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των πληροφοριών που διαθέτει. Μάλιστα, η τωρινή αναζωπύρωση είναι η άμεση συνέπεια των προηγούμενων αποτυχιών του Ισραήλ σε επίπεδο συγκέντρωσης πληροφοριών κατά την επιχείρηση «Πυλώνας Άμυνας» το 2012. Η επιχείρηση αυτή είχε τον ίδιο σκοπό με αυτόν της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή», την εξουδετέρωση του οπλοστασίου των ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς της Χαμάς και της παλαιστινιακής ισλαμικής Τζιχάντ.
Έχοντας εξαπολύσει περισσότερες από 860 αεροπορικές επιθέσεις από τις 8 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή», οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ φαίνεται ότι βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη δύναμη από αέρος για την καταστροφή εκτοξευτήρων ρουκετών, διόδων των λαθρεμπόρων, τούνελ και κρησφύγετων των μαχητών. Ωστόσο, στις αεροπορικές επιθέσεις, οι μαχητές απαντούν με έναν μεγάλο αριθμό επιθέσεων με ρουκέτες (περισσότερες από 350 από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση), συμπεριλαμβανομένων μερικών με χρήση ρουκετών μεγάλων βεληνεκούς. Έτσι, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αναρωτηθεί πόσο ακριβείς είναι οι εκτιμήσεις του ως προς το μέγεθος του οπλοστασίου των ρουκετών που βρίσκονται στη διάθεση των μαχητών.

Για περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube