Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Απριλίου 2014

Μα αφού είναι τόσο fuckin’ καλά όλα όσα κάναμε, γιατί είναι τόσο fuckin’ dead;

Μα αφού είναι τόσο fuckin’ καλά όλα όσα κάναμε, γιατί είναι τόσο fuckin’ dead;
“Marxie Heller so fuckin’ smart, how come he’s so fuckin’ dead?”

Μια φορά, στην αρχή της περιπέτειας, είχαν ζητήσει από το protagon να απαντήσω στο ερώτημα, ποιες είναι οι 10 πρώτες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Μου ’πεσε πάλι στα χέρια αυτό το κείμενο τώρα τελευταία και εκείνο που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν τόσο ότι απ’ αυτές τις 10 προτάσεις τίποτα, εννοείται, δεν έχει συμβεί. Αλλά ότι τότε, μέσα στο κλίμα της αγανάκτησης και της οργής, ξεκίναγα με την εξής «δοσιλογική» πρόταση: Παρ’ όλο που πιστεύω ότι εμείς, ξέροντας τη χώρα μας, είμαστε οι καταλληλότεροι να πούμε τι φταίει και πώς διορθώνεται, έχω έντονη την επιθυμία να αρχίσω με την προκλητική πρόταση, να κάνουμε ό,τι μας λένε. 
Γιατί μάντευα το έργο που θα ακολουθήσει. Πελατειακό κράτος, κομματοκρατία, συντεχνιακά συμφέροντα, media του λαϊκισμού, θα δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα της παράνοιας, την ψεύτικη αντίθεση λαός εναντίον ξένων και θα κρύψουν τα προφανή: Αφού όλοι ξέρουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε καλύτερη θέση από μας, αφού εμείς χρεοκοπήσαμε, ας αρχίσουμε από τα στοιχειώδη. Ας κάνουμε ό,τι έχουν ήδη κάνει αυτοί εδώ και δεκαετίες, στη φορολογία, το ασφαλιστικό, τις αγορές, τους κανόνες εργασίας.

Τέσσερα χρόνια υπερασπιζόμαστε κάθε ελληνική «εξαίρεση», κάθε πατέντα, κάθε ντόπια ευρεσιτεχνία, εναντίον όλων των «κακών» του κόσμου που θέλουν να μας αλλάξουν. Μα αφού είναι τόσο fuckin’ καλά όλα όσα κάναμε, που έλεγε και ο Τζακ Νίκολσον, γιατί είναι τόσο fuckin’ dead; Γιατί χρεοκοπήσαμε;

Αυτό που ενοχλεί περισσότερο με όλους αυτούς που υπερασπίζονται κάθε μέρα την προνομιακή τους θέση στην κοινωνία, δεν είναι τόσο αυτό που θέλουνε αλλά αυτό που λένε. Γιατί τι θέλουν; Να διατηρήσουν κάποιες ρυθμίσεις που προστατεύουν το επάγγελμά τους, αποκλείουν τον ανταγωνισμό, εξασφαλίζουν υψηλά ποσοστά κέρδους. Προνόμια και προσόδους. Εντάξει, όλοι αυτό θα θέλαμε αν μπορούσαμε. Το εκνευριστικό είναι η επιθετική ρητορική, όταν τα προνόμιά τους τα βαφτίζουν λαό, λαϊκούς αγώνες, αντίσταση στα «συμφέροντα». Ως γνωστόν, σ’ αυτή τη χώρα, «συμφέροντα» είναι οι άλλοι. Εμείς ασκούμε λειτούργημα.
Δηλαδή, θέλω να πω, γίνεται λόγος τώρα πάλι για τους φόρους υπέρ τρίτων που σιγά-σιγά και δύσκολα καταργούνται. Αυτούς που όσοι ωφελούνται, κατ’ ευφημισμόν, ονομάζουν «κοινωνικούς φόρους». Θέλουν να πουν ότι η κοινωνία τους πληρώνει για να περνάνε αυτοί καλύτερα. Και κάποιες εφημερίδες γράφουν, «η τρόικα διαλύει τα ταμεία». Αν έρθω τώρα εγώ και πω συγγνώμη, ρε παιδιά, αυτό ήξερα πάντα στη ζωή μου, έτσι τα ’χω κανονίσει, το κεκτημένο μου ήταν ένα ταμείο «ευγενές», καλύτερο από το δικό σας, με καλύτερη περίθαλψη και σύνταξη. Βάσει αυτού ήταν ο προγραμματισμός μου, μήπως να το καθυστερήσουμε λίγο, να το πάμε αργότερα; Δεν θα συμφωνούσες, αλλά θα με ένιωθες. Αν σου ’λεγα όμως, «οι δυνάμεις κατοχής και οι δοσίλογες κυβερνήσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τις συντάξεις του λαού», θα μου ’λεγες, για σιγά, ρε φίλε, εγώ ΙΚΑ είμαι, ανασφάλιστος, άνεργος, ποιος λαός, ίδιος λαός είμαστε και οι δυο, εγώ ανασφάλιστος κι εσύ που φοβάσαι μήπως το ταμείο σου γίνει ίδιο με όλους τους άλλους πληβείους;
Παρ’ όλο που οι ημίτρελοι φωνάζουν ότι η χούντα δεν τελείωσε το ’73, η αλήθεια είναι ότι η Μεταπολίτευση ήταν πολύ «δημοκρατική» περίοδος για τη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φαρμακοποιοί και οι γαλακτοπαραγωγοί. Είναι ότι «δημοκρατικά», αναρίθμητα προνόμια, εξαιρέσεις, ειδικές ρυθμίσεις, φόροι υπέρ τρίτων, χιλιάδες προνομιακά «κεκτημένα», έχουν δημιουργήσει σταδιακά μια εφιαλτική κατάσταση όπου όλοι είναι συγχρόνως θύτες και την ίδια στιγμή θύματα. Δεκάδες μικρά καρτέλ, κλειστά επαγγέλματα, κρυφά χαράτσια στα εισιτήρια, τα τσιγάρα, το ψωμί, το οινόπνευμα, την μπίρα, τα έργα των δήμων, τα συμβόλαια, το τσιμέντο, στα εισιτήρια των γηπέδων, τα τεχνικά έργα, τα εισιτήρια των τρένων, στα είδη πολυτελείας, στις δημοσιεύσεις της εφημερίδας της κυβερνήσεως, τη διαφήμιση. Αυξάνουν τις τιμές, δημιουργούν εισοδηματίες του δημοσίου, κάνουν τα επαγγέλματα κληρονομικά, εμποδίζουν τον κόσμο να δουλέψει. Δημιουργούν μια οικονομία αντιπαραγωγική, ελάχιστα ανταγωνιστική και συγχρόνως μια κατάσταση εφιαλτική όπου όλοι αισθάνονται αδικημένοι.
Ακόμα και πριν την κρίση έτσι ήταν. Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, κι αυτό με ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων του λαϊκισμού, είναι ότι αν μέχρι τώρα την αντέχαμε, και αυτοί που ήταν μόνο θύματα και ποτέ θύτες ήταν οι λιγότεροι, συνέβαινε γιατί σ’ αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες μπήκε ένα απίστευτο ποσό χρημάτων που δεν ήταν δικό μας, δεν το παράγαμε.
 300 δις δανεικά και άλλα 150 με 200 κοινοτικές επιδοτήσεις, δεν χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν μια οικονομία σύγχρονη που θα μπορούσε να υποστηρίζει τον τρόπο ζωής που θέλουμε, αλλά στην κατανάλωση. Και όλοι, επαγγελματικές ομάδες και άτομα, προσπαθήσαμε να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους ευκολότερα θα έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο σ’ αυτή τη διανομή ξένων χρημάτων.
Έτσι, ακόμα και σήμερα, που ξέρουμε τι συνέβη, από κεκτημένη ταχύτητα, από συντηρητισμό, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους ίδιους τρόπους εσόδων, τα ίδια μέσα απόκτησής τους, όπως παλιά. Χωρίς να υπάρχουν τα λεφτά. Και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση εφιαλτική. Αυτό που ήδη πριν την κρίση ήταν άδικο και προβληματικό, χωρίς τα δανεικά λεφτά γίνεται αδύνατο, αυτοκαταστροφικό, μια μάχη όλων εναντίον όλων, χωρίς νικητές, μόνο χαμένους. Γιατί η οικονομία αντιδρά, οι άλλες κοινωνικές ομάδες αντιδρούν, δεν υπάρχουν ξύπνιοι μόνο απ’ τη μια πλευρά. 
Αν εσύ εξασφαλίζεις υψηλό ποσοστό κέρδους στα προϊόντα σου, εγγυημένο απ’ το κράτος, τότε ο υδραυλικός θα σου χρεώνει την επισκευή θερμοσίφωνα σαν να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και ο ειδικευόμενος γιατρός του ΕΣΥ που δουλεύει 60 ώρες τη βδομάδα για 1.200 ευρώ θα παίρνει φακελάκι, και ο ιδιοκτήτης θα σου αυξάνει το νοίκι κάθε χρόνο, θα παίρνεις πρόωρη σύνταξη αλλά θα χρηματοδοτείς το παιδί σου που δεν έχει δουλειά γιατί οι φόροι να πληρώσουμε τη δικιά σου σύνταξη θα κλείσουν τα μαγαζιά που θα δούλευε το παιδί σου, θα δίνεις μάχη για την κλειστή άδεια επαγγέλματος αλλά και στο ταμείο της Εθνικής θα προσλαμβάνουν μόνο τα δικά τους παιδιά και όχι το δικό σου.
Όλες οι μάχες που δίνονται για τη διατήρηση του παρωχημένου και χρεοκοπημένου συστήματος είναι αυτοκαταστροφικές. Δεν έχουν νικητές. Η «νίκη» του καθενός, η διατήρηση του κάθε «κεκτημένου», δημιουργεί συνολική φτώχεια, ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση του συστήματος. Πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να αποδεχτούμε την πραγματικότητα. Να κάνουμε όσα οι διπλανές μας χώρες έχουν κάνει εδώ και 30 χρόνια είναι το λιγότερο, έπρεπε ήδη να το έχουμε κάνει και να αντιμετωπίζαμε τώρα τα προβλήματα της εποχής μας. Εμείς συζητάμε ακόμα τα θέματα που οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούσαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Τα κλειστά επαγγέλματα και τον προστατευτισμό, τα ωράρια των καταστημάτων. Θα σερνόμαστε για χρόνια σε μια μακροχρόνια ύφεση και μιζέρια χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.
Φώτης Γεωργελές
Athens Voice

"My mother never saw the irony in calling me a son-of-a-bitch."

“My mother never saw the irony in calling me a son-of-a-bitch.”

Ποιος πληρώνει τις συντεχνίες

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα αποσύρονται και καταστρέφονται (ή γίνονται ζωοτροφή) χιλιάδες τόνοι συσκευασμένου γάλακτος, επειδή έχει περάσει η ημερομηνία λήξης, ενώ το προϊόν εξακολουθεί να είναι απόλυτα ασφαλές, σύμφωνα με τους επιστήμονες και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες. Για το γάλα που καταστρέφουμε εισάγουμε αντίστοιχες ποσότητες, καθώς η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί. Μαζί με την πρώτη ύλη έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε το κόστος της συσκευασίας, της ενέργειας και της εργασίας.
Στα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας ο καταναλωτής βρίσκει φρέσκο βιολογικό γάλα στην τιμή των 99 λεπτών το λίτρο. Αν συνυπολογίσουμε το αυξημένο κόστος των βιολογικών ζωοτροφών και τα μεροκάματα, που σε όλη την αλυσίδα παράγωγης και διανομής είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ελληνικά, διαπιστώνουμε μια τεράστια υπερτίμηση του ελληνικού γάλακτος. Την αποδεχόμαστε, όμως, χωρίς για να ψάξουμε και να βρούμε τι στο καλό κάνουν οι Γερμανοί, που εμείς δεν κάνουμε.
Τα εξπρές λεωφορεία του ΚΤΕΛ Λάρισας παρέχουν σύνδεση wi-fi, συνοδό, δωρεάν καφέ ή αναψυκτικό, δυνατότητα ελαφρού γεύματος, εφημερίδες, περιοδικά, και έκπτωση στους τακτικούς πελάτες. Τίποτε από όλα αυτά δεν προσφέρει το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, οι δε τουαλέτες των λεωφορείων δεν λειτουργούν, όπως και η τηλεόραση. Φυσικά, δεν είναι από τη φύση τους οι Λαρισαίοι λεωφορειούχοι πιο γενναιόδωροι από τους Γιαννιώτες συναδέλφους τους. Απλά, οι πρώτοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό του τρένου, ενώ οι δεύτεροι επιχειρούν μονοπωλιακά. Κάπως έτσι η Ελλάδα συνδυάζει τα ακριβά εισιτήρια των λεωφορείων με τις άθλιες υπηρεσίες, σε σύγκριση όχι μόνο με την Ευρώπη, αλλά και με πολλές τριτοκοσμικές χώρες.
Η Ολυμπιακή Αεροπορία μετά από πολλά προγράμματα εξυγίανσης εξακολουθούσε να κοστίζει στο Δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ποσά που μαζί με τους τόκους τους βαρύνουν σήμερα το ελληνικό χρέος, το λεγόμενο επαχθές και επονείδιστο. Κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος συναντούσε τεράστιες αντιδράσεις. Το δρομολόγιο προς την Αυστραλία είχε ζημιά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ανά πτήση, όμως η κατάργησή του αντιμετωπίστηκε με αριστερές και δεξιές κραυγές για τον ελληνισμό και την αποκοπή της ομογένειας. Όταν η κρατική Ολυμπιακή έκλεισε οι αγωνιστές, οι οποίοι ως τότε παρουσίαζαν την εταιρία σαν σύγχρονο χάνι της Γραβιάς, σώπασαν. Είχαν προηγηθεί χρυσές αποζημιώσεις στους πρώην εργαζομένους μαζί με δυνατότητα παραμονής στο δημόσιο.
Η ουσία είναι ότι η κρατική Ολυμπιακή δεν μας έλειψε. Οι ιδιωτικές εταιρίες κάνουν περισσότερα δρομολόγια και συνδέουν περισσότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς με πόλεις του εξωτερικού, ενώ ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές και βελτιώνει τις υπηρεσίες. Η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα μεγάλων εταιριών χαμηλού κόστους πολλαπλασιάζει τα οφέλη. Και το δημόσιο, εκεί που χρεωνόταν για την Ολυμπιακή, τώρα εισπράττει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες. Όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς στην Ελλάδα θα βρει συντεχνιακά συμφέροντα που κατοχυρώθηκαν στα πλαίσια του πελατειακού κράτους. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν είχε ως πελάτες μόνο άτομα, οικογένειες και σόγια, που προσδοκούσαν διορισμούς και εξυπηρετήσεις. Στο χώρο της κρατικής οικονομίας, ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ, αλλά και στα προστατευμένα ελεύθερα επαγγέλματα συγκροτήθηκαν οι ισχυροί συλλογικοί πελάτες, που χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να κατοχυρώνουν προνόμια. Τα συντεχνιακά πελατειακά δίκτυα μαζί με την κρατικοδίαιτη ιδιωτική επιχειρηματικότητα διαμόρφωσαν ένα σύμπλεγμα στρεβλώσεων, το οποίο έφτασε στα όριά του. Έτσι το κράτος χρειαζόταν όλο και περισσότερα δανεικά για να συντηρεί αυτό το άδικο και αντιπαραγωγικό σύστημα.
Η κατάρρευση που ακολούθησε δεν στάθηκε ικανή για να σπάσει τους δεσμούς του πολιτικού συστήματος με τα συντεχνιακά συμφέροντα. Την ώρα που οι φτωχοί εγκαταλείπονται στην τύχη τους, οι πάντες φροντίζουν τους προνομιούχους. Κάποιες αποστάσεις που αναγκάστηκαν να πάρουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από τους πελάτες τους, λόγω των υποχρεώσεων που ανέλαβαν απέναντι στους δανειστές, έφεραν νέους παίχτες στο προσκήνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει κανένα προνόμιο και υιοθετεί κάθε συντεχνιακή απαίτηση, χωρίς να τον ενδιαφέρει για το πώς θα πληρωθούν αυτά που υπόσχεται. Ακόμη και υπουργοί της ΔΗΜΑΡ είχαν ως κύριο μέλημα την προστασία συντεχνιών, όπως των δικηγόρων.
Για τη διατήρηση των προνομίων επιστρατεύονται δύο ειδών υποτιθέμενοι κίνδυνοι: ατομικοί και εθνικοί. Το γάλα θα χαλάει, τα αεροπλάνα θα πέφτουν, τα γενόσημα είναι επικίνδυνα, θα μας αγοράσουν οι ξένοι… Ανησυχούσαμε για το πώς θα μεταφερθεί o στρατός στα νησιά αν γίνει πόλεμος. Αναρωτιόμαστε πού θα βρίσκουμε σφαίρες αν κλείσει το ζημιογόνο κρατικό εργοστάσιο, τη στιγμή που εξτρεμιστές αντάρτες και κράτη σε εμπάργκο δεν έχουν ξεμείνει ποτέ από πολεμοφόδια.
Όποιος αναφέρεται στα συντεχνιακά συμφέροντα και τις συνέπειές τους κατηγορείται αμέσως για αναλγησία και νεοφιλελευθερισμό. Οι κατήγοροι παραβλέπουν το γεγονός ότι τα ασθενέστερα στρώματα είναι εκείνα που πληρώνουν το κόστος του συντεχνιασμού. Η φτωχή οικογένεια είναι που δυσκολεύεται με το ακριβό γάλα. Τα λεωφορεία δεν αφορούν τους πλούσιους, που χρησιμοποιούν ΙΧ ή αεροπλάνο. Ο λογαριασμός της Ολυμπιακής, των ΔΕΚΟ, των ευγενών ταμείων και των πελατειακών δικτύων πληρώνεται σήμερα ακριβά από όλους τους Έλληνες.
Τα κέρδη των συντεχνιών είναι ιδιωτικά, ενώ το κόστος τους δημόσιο. Και είναι ντροπή για τα ελληνικά κόμματα ότι χρειάστηκε να μας πιέσουν οι δανειστές για να καταργήσουμε εξωφρενικές επιβαρύνσεις , όπως τα λεμβουχικά και αχθοφορικά τέλη που πλήρωναν (σε ποιους άραγε;) οι χρήστες της ακτοπλοΐας, μισόν αιώνα αφότου οι λάντζες σταμάτησαν να βγάζουν τους επιβάτες από το καράβι στο λιμάνι.
Στην Ιταλία προσπαθούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις χωρίς λιτότητα. Εμείς, μέχρι στιγμής, κάνουμε το αντίθετο. Λιτότητα χωρίς μεταρρυθμίσεις. Είναι ένα θλιβερό κατόρθωμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube