Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Ιανουαρίου 2014

Stratfor: Τα γεωπολιτικά «στοιχήματα» του 2014

Stratfor: Τα γεωπολιτικά «στοιχήματα» του 2014

Θα παραμείνει ευάλωτη και το 2014 η Ελλάδα, τονίζει η Stratfor στις εκτιμήσεις για το νέο έτος. Υψηλή ανεργία και κλειστές κάνουλες χρήματος στην Ε.Ε. Η νέα ανισορροπία στη Μέση Ανατολή και το φλερτ ΗΠΑ με το Ιράν. Τι βλέπει για Τουρκία, Ρωσία, Κίνα.

Η Ελλάδα θα παραμείνει από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε. και το 2014 και ενδέχεται να χρειαστεί και νέα βοήθεια, τονίζει η Stratfor στις ετήσιες προβλέψεις της για το νέο έτος.
Σε διεθνές επίπεδο, η πιο σημαντική εξέλιξη το 2014 θα είναι η επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν. Είναι κάτι που η Stratfor είχε προβλέψει πριν από μια δεκαετία, όταν οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση να εισβάλλουν στο Ιράκ και να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεϊν, οδηγώντας την Βαγδάτη πιο κοντά στην αγκαλιά της Τεχεράνης.
Από τον ιρακινό εμφύλιο πόλεμο μέχρι τον πόλεμο στη Συρία, οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη ανισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ενώ προσπαθούν να μείνουν μακριά από νέες περιπλοκές στον ισλαμικό κόσμο. Την χρονιά αυτή οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ισορροπία δυνάμεων, αναπτύσσοντας τη σχέση τους με το Ιράν. Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία και θα υπάρξουν στιγμές που η όλη διαπραγμάτευση θα μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει. Ωστόσο, η Stratfor εκτιμά ότι η διπλωματική αποκλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν θα προχωρήσει

Για περισσότερα πατήστε Euro2day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube