Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Δεκεμβρίου 2013

«Ο ‘Ασαντ θα παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο, αν υπάρξει συμφωνία στη Γενεύη»

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ θα «παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο» στην περίπτωση συμφωνίας στην ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Γενεύη, δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης.
«Εάν κάποιος νομίζει ότι πηγαίνουμε στη Γενεύη-2 για να παραδώσουμε τα κλειδιά της Δαμασκού (στην αντιπολίτευση), καλύτερα να μην πάμε. Η απόφαση είναι του προέδρου ‘Ασαντ, αυτός θα παραμείνει στην εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο, εάν συμφωνήσουμε. Είναι ο ηγέτης της Συρίας και θα παραμείνει πρόεδρος της Συρίας», δήλωσε ο Ομράν αλ Ζόχμπι σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο υπουργός καταφέρθηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστηρίζει την εξέγερση, τονίζοντας ότι το καθεστώς της Δαμασκού αρνείται τη συμμετοχή του Ριάντ στη διάσκεψη Γενεύη-2.

“Τίποτα δε δικαιολογεί την παρουσία της Σαουδικής Αραβίας σε μια πολιτική διαδικασία στην περιοχή. Ελπίζουμε να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη γιατί έχει βλάψει τη Συρία και τους Σύρους», τόνισε.

“Δεν υπάρχει πλέον τίποτα να διατηρηθεί στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία μετά την ευθεία ανάμιξή της στον πόλεμο κατά της Συρίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Προχθές, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ελπίδα ότι το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το συριακό καθεστώς καθώς και η Σαουδική Αραβία, θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη στις 22 Ιανουαρίου.

Η συριακή αντιπολίτευση αρνείται από την πλευρά της τη συμμετοχή της Τεχεράνης, η οποία έστειλε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στη Συρία για να υποστηρίξουν το συριακό στρατό.

Κατά τη διάσκεψη Γενεύη-1, τον Ιούνιο του 2012, υπήρξε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια αναφορά στον ‘Ασαντ.

“Πηγαίνουμε στη Γενεύη για να συνομιλήσουμε με τους Σύρους και όχι με τους Σαουδάραβες», τόνισε ο σύρος υπουργός σύμφωνα με τον οποίο «η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έχουν συμφέρον να επιτεθούν στο καθεστώς της Δαμασκού και να συνεχιστεί ο πόλεμος, για να επιβάλουν τους όρους τους».

Ο Ζόχμπι κατηγόρησε τις σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι «χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και στέλνουν Σαουδάραβες να πολεμήσουν στις τάξεις των ενόπλων τρομοκρατικών ομάδων», όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η εξέγερση.

Ο σύρος υπουργός δήλωσε τέλος ότι «δυτικές χώρες έχουν επαφές με τη συριακή κυβέρνηση και με τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την πάταξη της τρομοκρατίας».

“Οι δυτικές χώρες έχουν συναίσθηση του κινδύνου από την κατάσταση στη Συρία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, πρεσβευτές και μέλη ευρωπαϊκών υπηρεσιών Πληροφοριών έχουν επιστρέψει μυστικά εδώ και μερικούς μήνες στη Δαμασκό ώστε να έχουν επαφές με σύρους αξιωματούχους.

Πηγή: AMΠE

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube