REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , Βόρειος Ήπειρος 14 Οκτωβρίου 2013

ΑΟΖ και διαβατήρια υπό τους ήχους «τσάμικου»

ΑΟΖ και διαβατήρια υπό τους ήχους «τσάμικου»
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

 

Το ζήτημα των «Τσάμηδων» στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών με την Αθήνα επιχειρεί να επαναφέρει η Αλβανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Shekulli» ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη σήμερα στα Τίρανα του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παράλληλα, σκοπεύει να θέσει και το γνωστό πλέον θέμα των τοπωνυμίων, απαιτώντας λύση από την Αθήνα στην εμπλοκή που παρουσιάζεται με τα αλβανικά διαβατήρια λόγω του τρόπου αναγραφής των τοπωνυμίων γέννησης των παιδιών αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα, καθώς και με τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, μεταβαίνει στο μεταξύ στην Αλβανία δύο ημέρες αφότου ανακοινώθηκε, όπως μετέδωσε το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Δεκέμβριο την άνευ όρων χορήγηση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 είχε ενημερώσει πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη τον Αλβανό ομόλογό του.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την αλβανική πλευρά θα βρεθεί το ιδιαιτέρως περίπλοκο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και δη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αναφορικά με την υπόθεση της οριοθέτησης της ΑΟΖ, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είχαν ολοκληρωθεί με την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τον Απρίλιο του 2009.

Ωστόσο, η αλβανική αντιπολίτευση -με επικεφαλής τον Εντι Ράμα- προσέφυγε κατά της εν λόγω συμφωνίας στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως οι ελληνικές βραχονησίδες βόρεια της Κέρκυρας, που αναφέρονται στη συμφωνία, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και, άρα, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα θαλάσσιος χώρος περισσότερος από εκείνον που δικαιούται, με αποτέλεσμα το Συνταγματικό Δικαστήριο να θεωρήσει άκυρη τη συμφωνία τον Ιανουάριο του 2010.

Παράλληλα, όμως, αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Αλβανίας υπό το πρίσμα της υλοποίησης του αγωγού ΤΑΡ και το ζήτημα της «μεταχείρισης των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, εντάσσεται και το ζήτημα της συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας των Αλβανών πολιτών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα λόγω της μη σωστής αναγραφής των ελληνικών τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια.

Στα διαβατήρια που εκδίδονται στην Αλβανία η πόλη και η χώρα προέλευσης του κατόχου αναγράφονται με την αλβανική και όχι με τη διεθνή ονομασία τους.

Η Αθήνα έχει ζητήσει να γίνουν αλλαγές στα διαβατήρια και στα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδουν οι αλβανικές Αρχές για τους πολίτες που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας προκειμένου να αναγράφονται στα ελληνικά τα τοπωνύμια της Ελλάδας.

Ωστόσο, η αλβανική πλευρά καταγγέλλει ότι οι Αλβανοί πολίτες στερούνται του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης προσώπων.

Το πρόβλημα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν Αλβανός πολίτης επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα με αλβανικό διαβατήριο όπου ως τόπος γέννησης αναγραφόταν «Margellici Cameri», δηλαδή «Μαργαρίτι Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας)».

Το αποτέλεσμα ήταν να μην επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν αποκλείεται να αποδεχθεί τη διπλή αναγραφή των τοπωνυμίων, δηλαδή και στα ελληνικά και στα αλβανικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο, αλλά και με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, και με τον πρόεδρο του κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλη Ντούλε.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=391948

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube