Weather Icon

Πλήττεται η ελευθερία του Τύπου στα Σκόπια

Tου Σταυρου Τζιμα
Οσον καιρό ο πανίσχυρος δημοσιογραφικός όμιλός του στήριζε τον Νίκολα Γκρούεφσκι, κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει τον βαρώνο των ΜΜΕ στα Σκόπια, Βέλια Ραμκόφσκι. Οταν όμως άρχισε να ασκεί κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, ο Γκρούεφσκι υπήρξε ανελέητος: συνεχείς οικονομικοί έλεγχοι, βαρύτατα πρόστιμα, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Α1 με την υψηλότερη τηλεθέαση στη χώρα και των τριών εφημερίδων!

Οι διαμαρτυρίες στο εσωτερικό και οι καταγγελίες διεθνώς για φίμωση της ελευθερίας των ΜΜΕ δεν πτόησαν τον Σλαβομακεδόνα ηγέτη. Ετσι, στις αρχές της εβδομάδας, έστειλε στη φυλακή για 13 χρόνια τον ίδιο τον Ραμκόφσκι, μαζί με την οικογένειά του! Τώρα, απέμειναν να τον «ενοχλούν» μόνον δύο μικρής κυκλοφορίας εφημερίδες και ένας περιορισμένης εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός. Ολα τα άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα είτε εξαναγκάστηκαν να συνταχθούν με τις επιλογές του είτε αγοράστηκαν από ανθρώπους του!

Η μη στρατευμένη δημοσιογραφία στη FYROM ισοδυναμεί με επαγγελματική καταστροφή. Η κριτική προσέγγιση στην πολιτική Γκρούεφσκι κατατάσσει αυτομάτως τους ανθρώπους της στους αντεθνικώς δρώντες. Οι δημοσιογράφοι Μπόριαν Γιοβάνοφσκι, Μπιλιάνα Σεκούλοφσκα και Μπράνκο Γκέροσκι είδαν τα ονόματά τους να φιγουράρουν τις Απόκριες σ’ ένα κηδειόχαρτο πάνω σε φέρετρο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία. Τους εμφάνισαν στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της πόλης Βέφτσανι, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού(!), σε ρόλο «θλιμμένων συγγενών» της νεκρής -από το θανατηφόρο χτύπημα του Δικαστηρίου της Χάγης, που δικαίωσε εν μέρει τα Σκόπια στο θέμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας- Ελλάδας. Ο Γιοβάνοφσκι, η Σεκούλοφσκα και ο Γκέροσκι έχουν καταταγεί από το σύστημα Γκρούεφσκι στην κατηγορία των «κρυπτοελλήνων» ή των «ανθρώπων του Σόρος» και επομένως στους αντεθνικώς δρώντες.

Οι δημοσιογράφοι έχουν χωριστεί σε «προδότες» και «πατριώτες», με τους πρώτους να τελούν υπό διωγμό και να αποκλείονται από τα κρατικά ΜΜΕ ή εκείνα που ελέγχει ο Γκρούεφσκι. Υπάρχει όμως και κάτι πιο επικίνδυνο: η δημόσια διαπόμπευση και η «πυρά». Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποβάθμισε το 2011 από την 34η θέση στην 94η την ΠΓΔΜ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο ΟΑΣΕ χαρακτήρισαν ανησυχητική την κατάσταση, ενώ και η έκθεση προόδου που συντάσσει κάθε χρόνο η Ε.Ε. για τη χώρα είναι ιδιαίτερα αρνητική στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube