Weather Icon
Ιταλία , Οικονομική Κρίση 13 Ιανουαρίου 2012

Η μαφία, πρώτη «τράπεζα» της Ιταλίας

Η μαφία, πρώτη «τράπεζα» της Ιταλίας
Le Monde

Το οργανωμένο έγκλημα αύξησε την επιρροή του στην ιταλική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθιστώντας την Μαφία ως τη μεγαλύτερη «τράπεζα» της χερσονήσου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου από την SOS Impresa (SOS-Επιχειρήσεις).

«Με 65 δισ. ευρώ ρευστότητα, η μαφία είναι η πρώτη τράπεζα στην Ιταλία» , ανέφερε στην έκθεση της η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Παλέρμο εδώ και μια δεκαετία με σκοπό την καταπολέμηση των εκβιασμών που υφίστανται  οι μικροί Σικελιανοί έμποροι. Οι εκβιασμοί που διεξάγονται από εγκληματικές ομάδες, έχουν γίνει μια «εθνική έκτακτη ανάγκη», αναφέρει η ΜΚΟ.
Ετήσιο τζίρο 140 δισ. ευρώ
Το οργανωμένο έγκλημα δημιουργεί έναν ετήσιο κύκλο εργασιών 140 δισ., και τα κέρδη του ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η μαφία -ή μάλλον οι μαφίες, αν λάβουμε υπόψη τις οργανώσεις όπως τη Κόζα Νόστρα της Σικελίας, τη ναπολιτάνικη Καμόρα, ή την Ντραγκέτα της Καλαβρίας, αποτελούν γάγγραινα για την οικονομία της Ιταλίας, πραγματοποιώντας κέρδη ίση με το 7% του ΑΕΠ.
Τα εκβιαστικά δάνεια έχουν γίνει μια πολύ σύνθετη συναρμολόγηση και εξαιρετικά επικερδή, και προστέθηκαν στις πιο «παραδοσιακές» πηγές χρηματοδότησης του οργανωμένου εγκλήματος, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο όπλων, την πορνεία, τα τυχερά παιχνίδια ή τους εκβιασμούς, αναφέρει η έκθεση.
Ανθοπωλεία, ξενοδοχεία, η  μίνι σουπερμάρκετ
«Μεταξύ των παράνομων δραστηριοτήτων των εγκληματικών συμμοριών, υπάρχει η τοκογλυφία, η οποία έγινε με την κρίση μια εθνική έκτακτη ανάγκη. Εκτιμούμε ότι η τοκογλυφία προκάλεσε το κλείσιμο περίπου χιλίων οκτακόσια επιχειρήσεων και προκάλεσε την εξαφάνιση χιλιάδων θέσεων εργασίας», αναφέρει η έκθεση. «Οι έμποροι είναι οι πιο εκτεθειμένοι άνθρωποι σε αυτό το φαινόμενο, περίπου διακόσιες χιλιάδες είναι τα θύματα των τοκογλύφων», προσθέτει.
Τα θύματα μπορεί να είναι ανθοπώλες, ξενοδόχοι, υπάλληλοι των καταστημάτων υποδημάτων, ενδυμάτων ή ψιλικατζίδικων. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια λόγω της πιστωτικής κρίσης λόγω της οικονομικής κρίσης, θα είναι όλο και περισσότερο στον πειρασμό να υποκύψουν στις σειρήνες της μαφίας, προειδοποιεί η έκθεση.
Οι μαφιόζοι έχουν αλλάξει πρόσωπό και έγιναν τραπεζίτες, δικηγόροι η συμβολαιογράφοι με αξιοσέβαστη εμφάνιση, λέει η SOS Impresa. «Είναι εκβιασμός με άσπρο γιακά. Λόγω των επαγγελμάτων τους γνωρίζουν τους μηχανισμούς της αγοράς την νόμιμης πίστωσης και γνωρίζουν συχνά καλά την οικονομική κατάσταση των θυμάτων τους».

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube