Weather Icon

Ελληνικό χρέος: μια σημαντική ψηφοφορία στη Γερμανία

του Arnaud Rodier  Le Figaro

Η Ομοσπονδιακή Βουλή θα ψηφίσει την Πέμπτη την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εγκρίνουν το κείμενο, αλλά οι μικρότερες χώρες καθυστερούν.

Το πράσινο φως από τη Γερμανία που αναμένεται σήμερα, θα είναι συμβολικό και αποφασιστικό. Η επέκταση των
αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με 440 δισ. ευρώ, όπως αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, είναι ένα από τα κλειδιά της κρίσης του χρέους στην Ευρώπη. Αλλά αυτό απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των δεκαεπτά μελών της ευρωζώνης.
Μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε χθες την ενίσχυση του. Όμως, η Φινλανδία δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιες θα είναι οι πρόσθετες ασφαλίσεις που θα απαιτήσει από την Ελλάδα σε αντίτιμα των μελλοντικά δάνειων που θα μπορούσαν να είναι εγγυημένα στη χώρα.
Στην πραγματικότητα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωνε πριν από δύο εβδομάδες ότι όλα τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα είχαν επικυρώσει το σχέδιο στο τέλος του μήνα, στο έδαφος κυριαρχεί η κακοφωνία.
Η Σλοβακία έχει αναβάλει την ψηφοφορία της για τις 25 Οκτωβρίου. Ο Πρωθυπουργός της στηρίζει την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ταμείου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού. Μέλος της ζώνης του ευρώ από το 2009, ήταν η μόνη χώρα που είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στο πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα το περασμένο έτος. Και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι έτοιμος να “τορπιλίσει” το όλο σχέδιο. «Στόχος μου είναι να διασφαλιστεί ότι «η Σλοβακία δεν θα χάσει δισεκατομμύρια ευρώ (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται τα χρήματά μας», είπε.
Το φάσμα της πτώχευσης 
Διότι η Ελλάδα εξακολουθεί να προκαλεί φόβο. 
Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Vaclav Klaus, σε συνέντευξη στην αμερικανική τηλεόραση στα περιθώρια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε  χωρίς δισταγμό ότι φανταζόταν πολύ καλά ότι “μια χώρα μπορεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ”.  Και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάλι ξοδεύουν για την Ελλάδα χωρίς να μετρήσουν».
Μια γνώμη που συμμερίζεται ευρέως η Αυστρία, η οποία πρέπει να συγκεντρώσει το Κοινοβούλιο της στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της υπογράμμιζε πρόσφατα ότι θα μπορούσαν να «εξετάσουν την πτώχευση της Ελλάδας». 
Όπως και όλες οι μικρές χώρες που δεν έχουν ψηφίσει -Κύπρος, Εσθονία, Μάλτα- επιβεβαιώνει ότι θέλει να βασιστεί στα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και της Τρόικας (ΕΚΤ, Επιτροπή, ΔΝΤ). 
Αλλά ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι αυτή η ύστατη λύση είναι «καλύτερη από μια πολύ ακριβή διάσωση».

Πηγή: Le Figaro

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube