Weather Icon

Κατώτεροι των περιστάσεων

Κατώτεροι των περιστάσεων

Για μία ακόμη φορά οι εταίροι μας της Ευρωζώνης αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Κατ’ εντολή του Βερολίνου αποδεσμεύουν την πέμπτη δόση των δανείων, ενώ για τη νέα στήριξη θα μας έχουν με το πιστόλι στον… κρόταφο και για το επόμενο τρίμηνο.


Τόσο η δήλωση των «17» υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, όσο και η διευκρινιστική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν Σεπτέμβριο για την απόφαση σχετικά με τη νέα στήριξη της Ελλάδας και όχι τη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Φαίνεται ότι αυτή είναι η επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης και αν στη διάρκεια της εβδομάδας δεν υπάρξουν οι πιέσεις εκείνες, κυρίως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, που θα υποχρεώσουν την κα Μέρκελ να αναθεωρήσει τη στάση της και να συναινέσει σε μια άμεση επίλυση του ελληνικού προβλήματος, τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια, τότε θα έχουμε ένα ακόμη τρίμηνο «θρίλερ» και όποιος αντέξει…

Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί θέλουν να μας έχουν υπό διαρκή πίεση διότι πιστεύουν πως με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Πρόκειται για κολοσσιαίο λάθος, το οποίο μπορεί να στοιχίσει ακριβά, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια οικονομία. Από τη μία απαιτούν από την κυβέρνηση να έχει αποτελέσματα στις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στις επόμενες βδομάδες και από την άλλη διατηρούν την αβεβαιότητα σχετικά με το αν υπάρξει νέα διάσωση.

Κανένας ξένος επενδυτής δεν είναι τόσο τρελός ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία μιας ιδιωτικοποίησης επιχείρησης του δημοσίου, μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της χώρας.

Πώς θα αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, όταν ο Ελληνας καλείται να πληρώσει για μία ακόμη φορά το λογαριασμό, χωρίς να έχει καμία διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν θα καταρρεύσει τους επόμενους μήνες; H γερμανική στάση δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στους άλλους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.

Οσο το πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει ανεπίλυτο, τα επιτόκια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, ενώ θα πιέζονται όλο και περισσότερο και τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας. Εάν η Γερμανία δεν αλλάξει στάση την προσεχή Δευτέρα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμάζεται για ένα «θερμό» καλοκαίρι…


ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – [email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube