Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Μαρτίου 2011

Ανησυχία στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο του Κοσόβου, από τις συλλήψεις της FULEX, πρώην μελών του UCK για εγκλήματα πολέμου

Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Κοσόβου Μπεντζέτ Πατσόλι εξέφρασαν ανησυχία για τις συλλήψεις πρώην μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», τα οποία κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.«Η κυβέρνηση του Κοσόβου θεωρεί ότι κάθε απόπειρα σπίλωσης των αγωνιστών του ‘Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου’ δεν θα επιτύχει και είναι πεπεισμένη ότι οι ισχυρισμοί θα αποδειχθούν αβάσιμοι, επειδή ο αγώνας του ΑΣΚ είχε στόχο την υπεράσπιση του λαού μας», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.


Η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενθαρρύνει τη συνεργασία των κατηγορούμενων με τα δικαστικά όργανα «πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο ορθός τρόπος να αποδειχθεί η αθωότητά τους και το δικαίωμα για αγώνα, με στόχο ένα ελεύθερο Κόσοβο».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου τόνισε ότι πιστεύει πως ο «ΑΣΚ» διεξήγε «καθαρό πόλεμο για την απελευθέρωση του λαού του Κοσόβου και ότι «η περίοδος εκείνη παραμένει μία από τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας».

«Πιστεύουμε ότι οι κατηγορίες κατά των πρώην μελών του ΑΣΚ είναι αθεμελίωτες και ότι σύντομα θα αποδειχθεί η αθωότητά τους, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα», ανέφερε ο κ. Πατσόλι, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου κάλεσε τους δικαστές και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) να διευρύνουν τη δράση τους σε κάθε τμήμα του Κοσόβου.

Δικαστές της Eulex ανέκριναν, την Τετάρτη, τον πρώην διοικητή του “ΑΣΚ”, πρώην υπουργό και νυν αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι, λόγω υποψιών για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο χωριό Κλέτσκα, στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο. Ο Φατμίρ Λιμάι παραδόθηκε οικειοθελώς στους αστυνομικούς της Eulex και αφέθηκε ελεύθερος μετά από δίωρη ανάκριση.

Την ίδια μέρα, η Eulex συνέλαβε οκτώ μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» στην πόλη Πρίζρεν και σε άλλες περιοχές του Κοσόβου και ένα άτομο στην Ελβετία.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο διοικητής της περιφερειακής αστυνομικής δύναμης στην Πρίζρεν, Νέντζμι Κρασνίτσι.

Τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν λόγω βάσιμων υποψιών για συμμετοχή των συλληφθέντων σε δολοφονίες και βασανισμούς Σέρβων και Αλβανών αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου στο κέντρο κράτησης, στο Κόσοβο το 1999.

 Οι πέντες συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, στους δύο επιβλήθηκε κατ΄οίκον περιορισμός, ο ένας αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο να εμφανίζεται τρεις φορές την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η Eulex επιβεβαίωσε την ύπαρξη εντάλματος σύλληψης του Φατμίρ Λιμάι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία για να επιτρέψει στα δικαστικά όργανα να επιτελέσουν το έργο τους.

Η Eulex ανακοίνωσε ότι το ένταλμα για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Μεταφορών, αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου και βουλευτή αφορά την υπόθεση Κλέτσκα και βάσιμους ισχυρισμούς για συμμετοχή του σε εγκλήματα πολέμου.
http://www.e-typos.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube